Nieuws ‘Zwarte gaten’

Zwarte gaten in sommige dwergstelsels zijn verrassend massief – 8 januari 2020

Astronomen hebben dertien opvallend grote zwarte gaten gevonden in relatief nabije dwergsterrenstelsels. De zwarte gaten in kwestie wegen gemiddeld 400.000 zonnemassa’s, terwijl de omringende dwergstelsels honderd keer minder massief zijn dan onze Melkweg. Dat betekent dat de zwarte gaten in verhouding “te zwaar” zijn. Deze ontdekking kan ons meer vertellen over de processen die spelen bij het ontstaan van supermassieve zwarte gaten in grote sterrenstelsels zoals de onze.

Zwarte gat LB-1 * is wellicht helemaal niet zo zwaar of bestaat zelfs niet eens – 15 december 2019

Het verhaal van LB-1 kwam hier eerder al langs: een Chinees team van sterrenkundigen onder leiding van Prof. Liu Jifeng (National Astronomical Observatory of China) had in de Melkweg een stellair zwart gat ontdekt dat met een massa van bijna 70 zonsmassa véél zwaarder is dan z’n soortgenoten. Sinds het verschijnen van het vakartikel over LB-1 in Nature kwam er veel kritiek los van collega-sterrenkundigen. De verklaring van de gemeten radiële snelheid (RV) van het systeem zou ook op andere manieren kunnen worden verklaard, daar zou een monsterlijk zwaar stellair zwart gat van 70 zonsmassa niet voor nodig zijn.

Planet 9, our solar system’s mysterious missing world, could be an ancient black hole orbiting the sun, a new paper suggests – 27 september 2019

At the edge of our solar system, some unknown object is manipulating the paths of chunks of ice as they circle the sun.
These objects’ oval-shaped orbits all point in the same direction and tilt the same way, suggesting that an unseen force is herding them.

Verborgen zwart gat in het vroege heelal ontdekt met NASA’s Chandra en ALMA9 augustus 2019

Sterrenkundigen hebben met behulp van de Chandra röntgen-ruimtetelescoop en de Atacama Large Millimeter Array (ALMA) submillimeter radioschotels in Chili een ‘verborgen’ zwart gat ontdekt op 12,9 miljard lichtjaar afstand. Die enorme afstand betekent dat het zwarte gat al 850 miljoen jaar na de oerknal bestond – het heelal zelf is bijna 13,8 miljard jaar oud. […]

En de massa van het ultrazware zwarte gat in Holmberg 15A is – trompetgeschal – 40 miljard zonsmassa6 augustus 2019

Sterrenkundigen hebben de massa van het ‘ultrazware’ zwarte gat in het centrum van het reusachtige sterrenstelsel Holmberg 15A kunnen bepalen. Dat stelsel is het centrale sterrenstelsel van de cluster Abell 85 en met behulp van ESO’s Very Large Telescope (VLT) waren Kianusch Mehrgan (Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics and University Observatory, Munchen) en haar […]

Astronomen maken eerste foto van een zwart gat – 10 april 2019

Sterrenkundigen zijn er voor het eerst in geslaagd een foto te maken van een superzwaar zwart gat en zijn schaduw. Ze maakten de opname met de Event Horizon Telescope (EHT), een wereldwijd netwerk van acht radiotelescopen, die samen een virtuele telescoop ter grootte van de aarde vormen. Het nieuws werd gelijktijdig op zes persconferenties over de hele wereld gepresenteerd.

83 supermassieve zwarte gaten ontdekt in het piepjonge heelal – 14 maart 2019

Astronomen hebben met behulp van de Hyper Suprime-Cam van de Subaru-telescoop 83 supermassieve zwarte gaten gevonden. Een bijzondere ontdekking. Zeker als je je bedenkt dat deze zich in het piepjonge universum bevinden: het licht dat we nu opvangen is ongeveer 800 miljoen jaar na de oerknal uitgezonden. “Het is opmerkelijk dat zulke massieve objecten zich zo snel na de oerknal konden vormen,” zegt onderzoeker Michael Strauss.
… De onderzoekers kijken er naar uit om nog meer zwarte gaten te vinden. Met behulp van de Hyper Suprime-Cam is die kans ook best aanwezig. De onderzoekers hopen uiteindelijk het allereerste supermassieve zwarte gat dat in het universum verscheen, aan te wijzen.

Het zwaarste bekende superzware zwarte gat in het heelal: TON 618 – 7 maart 2019

Dat de superzware zwarte gaten in de kernen van sterrenstelsels héél zwaar kunnen worden dat wisten we al en dat ze steeds groter worden doordat ze niet alleen materiaal vanuit de omgeving opslorpen maar dat ze ook groeien door botsingen met andere superzware zwarte gaten van andere sterrenstelsels wisten we ook wel. Maar dat ze zó zwaar kunnen worden als het ultramassieve zware zwarte gat in de quasar TON 618 dat was in ieder geval mij tot voor kort niet bekend.

Nieuw onderzoek aan zwart gat in centrum Melkweg onthult onverwachte details – 21 januari 2019

Astronomen hebben met een netwerk van gekoppelde telescopen, waaraan voor het eerst ook ALMA meedeed, ontdekt dat de radiostraling uit het zwarte gat in het centrum van de Melkweg (Sagittarius A) uit een kleiner gebied komt dan eerder werd gedacht. Mogelijk wijst een jet van Sgr A in onze richting. De paper, onder leiding van de Nijmeegse promovenda Sara Issaoun, wordt vandaag gepubliceerd in Astrophysical Journal Letters.

‘Donkere ineenstorting’ van botsende sterrenstelsels kan superzware zwarte gaten opleveren – 19 januari 2019

Sterrenkundigen breken zich er al jaren het hoofd over: hoe kan het toch dat er al in het vroege heelal superzware zwarte gaten voorkwamen? Dat je ze vandaag de dag in de centra van sterrenstelsels aantreft wordt als gewoon beschouwd en hun aanwezigheid en omvang kan met modellen ook goed verklaard worden – accretie door aanvoer van materie vanuit de omgeving en botsing met andere superzware zwarte gaten. Maar hoe kan het dat ze al zo vroeg in het heelal voorkwamen, zoals we onlangs nog zagen bij quasar J043947.08+163415.7, wiens centrale zwarte gaten honderden miljoenen keren de massa van de zon heeft – ‘ons’ superzware zwarte gat in het centrum van het melkwegstelsel Sgr A* is ruim 4 miljoen keer zo zwaar – en die was er al slechts één miljard jaar na de oerknal.

Metingen Voyager 1 sluiten uit dat lichte oer-zwarte gaten donkere materie vormen – 14 januari 2019

Op het moment dat ik dit schrijf bevindt de in 1977 gelanceerde Voyager 1 zich op 145 Astronomische Eenheden van de aarde, da’s 21,7 miljard km. Je zou denken dat zo’n ruimteschip wat wetenschappelijke waarnemingen weinig meer kan betekenen, maar niets is minder waar. Wat is ‘t geval: dankzij metingen met onder andere de Voyager 1 heeft men kunnen vaststellen dat donkere materie niet bestaat uit oer-zwarte gaten, dat zijn hypothetische zwarte gaten die tijdens de oerknal 13,8 miljard jaar geleden zijn gevormd. Tsjonge, waar zo’n ruim 41 jaar oud ruimteschip niet goed voor is!

Zwart gat ASASSN-14li draait eens per 131 seconden om z’n as – 13 januari 2019

Sterrenkundigen zijn er in geslaagd om met twee röntgentelescopen in de ruimte – de Amerikaanse Chandra en de Europese XMM-Newton ruimtetelescopen – én met de all-round Neil Gehrels Swift ruimtetelescoop de ‘spin’ van een zwart gat te bepalen, dat is z’n rotatiesnelheid. Zwarte gaten hebben twee eigenschappen, massa en spin. Van die twee is de massa gemakkelijk te bepalen, de spin is erg lastig. Maar waarnemingen aan zwart gat ASASSN-14li, die voor ‘t eerst werd waargenomen in november 2014 met de All-Sky Automated Survey for Supernovae (ASASSN), is ‘t eindelijk gelukt die spin te bepalen.

Nieuwe zwaartekrachtsgolven brengen enorme zwarte gaten aan het licht – 3 december 2018

Natuurkundigen hebben vier nieuwe zwaartekrachtsgolven ontdekt. De ruimtetijd-rimpelingen zijn alle vier afkomstig van samensmeltende zwarte gaten – waaronder een enorm zwaar koppel. In totaal zijn er nu elf zwaartekrachtsgolven gemeten.

Voor het eerst in beeld: een brakend zwart gat na het verslinden van een ster– 16 juni 2018

Voor het eerst hebben astronomen afbeeldingen kunnen maken van de stroom snel bewegende materie die een superzwaar zwart gat uitstoot na het uiteen trekken van een ster. De verwachting is dat sterrenkundigen dankzij deze ontdekking – gedaan met infrarood- en radiotelescopen – nu meer ‘brakende’ zwarte gaten kunnen opsporen. De ontdekking is vandaag gepubliceerd in het tijdschrift Science.

Monster-zwart gat SMSS~J215728.21-360215.1 verorbert één zonmassa per twee dagen – 17 mei 2018

Sterrenkundigen van de Australian National University (ANU) hebben een superzwaar zwart gat ontdekt dat het snelst groeiende zwart gat is dat bekend is in het heelal. Het zwarte gat bevindt zich in het centrum van de quasar SMSS~J215728.21-360215.1 en iedere twee dagen krijgt ‘ie ongeveer één zonsmassa aan materie toegevoerd die wordt opgeslokt. De quasar is feitelijk een compleet sterrenstelsel, maar door de enorme activiteit van het centrale zwarte gat is ‘ie veel lichtrijker, vanuit de omgeving van het zwarte gat (met name z’n omringende snelroterende accretieschijf) wordt duizenden keren meer straling uitgezonden dan een normaal sterrenstelsel afgeeft – de meeste straling is in het ultraviolette deel van het spectrum. Die UV-straling zorgde in het vroege heelal voor de re-ïonisatie van het neutrale waterstof.

Zwarte gaten gesimuleerd die Einstein nooit had kunnen bedenken – 16 april 2018

Europese astronomen binnen het BlackHoleCam-project, onder wie Heino Falcke van de Radboud Universiteit, hebben berekend hoe zwarte gaten in alternatieve zwaartekrachttheorieën eruitzien. Het is de meest geavanceerde simulatie ooit. Het resultaat is belangrijk omdat het helpt bij het interpreteren van de toekomstige opnamen van de schaduw van een zwart gat. Deze foto’s worden in de komende jaren verwacht van het Event Horizon Telescope-project. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in Nature Astronomy.

Centrum Melkweg herbergt wellicht tienduizenden zwarte gaten in de nabijheid van Sgr A* – 4 april 2018

Na de ontdekking van 12 zwarte gaten in de buurt van Sagittarius A* (Sgr A*), het superzware zwarte gat in het centrum van onze Melkweg, denkt een team sterrenkundigen van de Universiteit van Columbia dat er in dat centrum wellicht tienduizenden kleine zwarte gaten zijn. Sgr A* is een zogeheten supermassive black hole (SMBH), ruim vier miljoen zonmassa’s zwaar. Hij wordt omgeven door een halo van gas en stof, de perfecte plek voor zware sterren om te ontstaan en na een kort, maar heftig leven als supernova te exploderen en dan een stellair zwart gat achter te laten.

Superzware zwarte gaten blijken sneller te kunnen groeien dan het hun omringende sterrenstelsel – 18 februari 2018

Onderzoek met onder andere de Amerikaanse röntgen-ruimtetelescoop Chandra van de NASA heeft laten zien dat de superzware zwarte gaten, die zich in de centra van sterrenstelsels bevinden, sneller kunnen groeien dan het hun omringende sterrenstelsel. Een team sterrenkundigen onder leiding van Guang Yang van Penn State Universiteit (VS) keek naar de verhouding tussen de groei van de massa van zwarte gaten, door aanvoer van omringende materie, en de groei van sterren, door de geboorte van nieuwe sterren in het sterrenstelsel. Daaruit kwam naar voren dat in sterrenstelsels die ongeveer 100 miljard zonsmassa’s aan sterren bevatten het zwarte gat in het centrum naar verhouding ongeveer tien keer zoveel massa heeft als de centrale zwarte gaten in stelsels met ongeveer 10 miljard zonsmassa’s aan sterren. Dit betrof sterrenstelsels in het afstandsbereik tussen 4,3 en 12,2 miljard lichtjaar afstand.

Supermassief zwart gat ontdekt in het piepjonge heelal – 7 december 2017

“Het heeft een extreem grote massa en het universum is nog zo jong dat dit ding eigenlijk helemaal niet zou moeten bestaan. Het universum was nog niet oud genoeg om zo’n groot zwart gat te maken. Het is echt raadselachtig.”

Mogelijk eerste middelzware zwarte gat binnen de Melkweg ontdekt – 7 september 2017

Japanse onderzoekers hebben mogelijk het eerste middelzware zwarte gat waargenomen in de Melkweg. Zwarte gaten komen in meerdere vormen en maten. Heel bekend zijn de relatief kleine stellaire zwarte gaten (die ontstaan als superzware sterren ontploffen) en de monsterlijke supermassieve zwarte gaten (die sterrenstelsels zoals de Melkweg verankeren). Maar hoe zit het met een tussencategorie? Die zou moeten bestaan, maar vooralsnog is de zoektocht weinig vruchtbaar geweest.

Zijn primordiale zwarte gaten verantwoordelijk voor de productie van elementen zwaarder dan ijzer? – 7 augustus 2018

Astronomen zeggen graag dat mensen bijproducten zijn van sterren – de atomen waaruit onze lichamen zijn opgebouwd, zijn allemaal ooit gesmeed in het nucleaire vuur van overleden sterren. Carl Sagan heeft het ooit mooi gezegd: “Het stikstof in ons DNA, het calcium in onze tanden, het ijzer in ons bloed is allemaal gemaakt in het inwendige van imploderende sterren. We zijn gemaakt van sterrenstof”.

Zwarte gaten in meerdimensionaal heelal veranderen in supervloeistof – 27 januari 2017

De zwarte gaten die in ons heelal voorkomen zijn al verbazingwekkende, vraatzuchtige verschijnselen, maar er zijn nog veel gekkere exemplaren mogelijk. Simulaties hebben voor het eerst een superfluïde zwart gat tevoorschijn getoverd: een zwart gat dat zich net zo gedraagt als een supervloeistof.

Supermassieve zwarte gaten kunnen planeetachtige objecten uitspugen – 10 januari 2017

Om de paar duizend jaar komt een ongelukkige ster te dicht in de buurt van het supermassieve zware gat in het centrum van de Melkweg. Als gevolg van de heftige zwaartekracht van het kosmische afvoerputje zal de ster uiteen getrokken worden. Hierbij wordt een hele sliert aan sterrengas het heelal in geslingerd, terwijl de rest van de ster wordt opgepeuzeld. Dit was lange tijd het einde van dit verhaal, maar nu heeft recent onderzoek een hoofdstuk toegevoegd aan dit proces. Het weggeslingerde gas zal namelijk weer gaan samenklonteren tot honderden gasballen met een planetaire massa!

In het lab gemaakte zwarte gaten vertonen tekenen van quantumverstrengeling – 19 augustus 2016

Er is maar één manier om zwarte gaten van dichtbij te bekijken: maak een kopie in het lab. Een natuurkundige claimt dat hij zijn model zwarte gat, dat geluid opslokt in plaats van licht, heeft betrapt op het uitzenden van verstrengelde quantumdeeltjes. Dit zou een doorbraak zijn in het onderzoek naar de exotische natuurkunde achter deze vreemde objecten. Toch is niet iedereen ervan overtuigd dat dit namaak zwarte gat echt is.

Vandaag is ’t bewijs gepubliceerd van een nieuw soort zwart gat, het ‘direct collapse’ zwarte gat – 6 juli 2016

CR7 in de naam van de titel van het artikel is een sterrenstelsel, dat met de ESA/NASA Hubble ruimtetelescoop is waargenomen en dat 1 miljard jaar na de oerknal al voorkwam. Daar in dat vroege heelal moeten de omstandigheden precies goed zijn geweest om zwarte gaten te laten ontstaan via zo’n direct collapse, een manier die in het tegenwoordige heelal niet meer mogelijk is.

ALMA meet met grote precisie massa superzwaar zwart gat in nabij sterrenstelsel – 8 mei 2016

Sterrenkundigen zijn er in geslaagd om met grote precisie de massa te meten van het superzware zwarte gat in NGC 1332, een groot elliptisch sterrenstelsel, dat met een afstand van 73 miljoen lichtjaar in het sterrenbeeld Eridianus relatief dichtbij staat. Met behulp van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), een reeks radiotelescopen in Chili die […]

Je verwacht ’t niet: superzware zwarte gaten in eenzame sterrenstelsels – 6 april 2016

Een team van wetenschappers heeft bewijs gevonden voor een reeks zware supernova-explosies die in de buurt van de aarde zijn afgegaan. Men heeft namelijk afzettingen van ijzer-60 gevonden in bodemmonsters uit alle oceanen. Dit ijzer-60 is vooral geconcentreerd in een laag van 3,2 tot 1,7 miljoen jaar oud. De betrokken onderzoekers waren verbaasd met deze […]

Mogelijk veel middelzware zwarte gaten gevonden dankzij Russische IT-vrijwilligers – 24 januari 2016

Russische onderzoekers van de Lomonosow Moscow State University in Rusland hebben mogelijk tientallen `middelzware` zwarte gaten ontdekt in de omgeving van andere sterrenstelsels dan ons eigen Melkwegstelsel. De resultaten zijn gepubliceerd in The Astrophysical Journal.

Groei zwarte gaten stokt bij 50 miljard zonsmassa’s – 18 december 2015

De superzware zwarte gaten in de kernen van sterrenstelsels kunnen niet onbeperkt blijven ‘groeien’. Bij ongeveer 50 miljard zonsmassa’s raken ze hun omringende materieschijf kwijt, die de aanvoer van nieuwe materie regelt. Tot die conclusie komt astronoom Andrew King, die verbonden is aan de universiteiten van Leicester en Amsterdam, in een artikel dat in het tijdschrift Monthly Notices Letters of the Royal Astronomical Society is gepubliceerd.

Stofring rond superzwaar zwart gat is ‘klonterig’ – 17 december 2015

Astronomen zijn, met de röntgensatellieten NuSTAR en XMM-Newton, diep doorgedrongen in de ‘donut’ van gas en stof rond het superzware zwarte gat in de kern van het sterrenstelsel NGC 1068. Uit de waarnemingen blijkt dat die ring van materie veel klonteriger is dan tot nu toe werd aangenomen (Monthly Notices of the Royal Astronomical Society).

Speurtocht van 11 jaar zet theorie over dubbele zwarte gaten op z’n kop – 1 oktober 2015

Een elf jaar durende speurtocht naar laagfrequente zwaartekrachtsgolven heeft tot nu toe niets opgeleverd, zo melden Australische radioastronomen deze week in Science. Dat doet vermoeden dat er iets goed mis is met onze ideeën over dubbele zwarte gaten in de kernen van verre sterrenstelsels.

Zwart gat in ver sterrenstelsel is 30 keer zwaarder dan verwacht – 24 september 2015

Sterrenkundigen hebben een zwart gat gevonden in de kern van een ver sterrenstelsel dat ongeveer 350 miljoen maal zo zwaar is als de zon. Op zich niet zo bijzonder – er zijn superzware zwarte gaten bekend die miljarden zonsmassa`s `wegen` – maar dit zwarte gat is toch 30 keer zwaarder dan verwacht. Het sterrenstelsel waarin het zich bevindt, heeft namelijk een massa van `slechts` ca. 25 miljard zonsmassa`s.

Wat vrolijke en minder vrolijke berichten over zwarte gaten – 23 september 2015

Zwarte gaten houden ons al een poosje bezig, vanaf het moment in 1783 dat John Mitchell het idee erover als eerste opperde in een brief aan Henry Cavendish. Naast berichten over zwarte gaten die gelijk wereldwijd de koppen van de kranten halen, zoals onlangs over de nieuwe ideeën die Stephen Hawking erover heeft, zijn er ook berichten die hier ten burele van de Astroblogs binnen komen, maar dan even een poosje blijven liggen en dreigen in de vergetelheid te geraken.

Superzware sterren in vroege heelal kunnen zwarte gaten-raadsel oplossen – 23 september 2015

Kort na de oerknal zijn er in het heelal wellicht extreem zware sterren ontstaan, met massa`s van wel 100.000 maal de massa van de zon. Dat suggereren Japanse onderzoekers in een artikel in The Astrophysical Journal.

Dubbele zwarte gaten zijn zeldzamer dan gedacht  – 21 september 2015

Dubbele superzware zwarte gaten in de kernen van verre sterrenstelsels zijn zeldzamer dan tot nu toe werd aangenomen. Dat concluderen radioastronomen op basis van gedetailleerde waarnemingen aan zogeheten X-vormige radiobronnen. De nieuwe resultaten zijn gepubliceerd in Astrophysical Journal Letters.

Galactisch lichtgewicht bevat kolossaal zwart gat – 9 juli 2015

Onderzoekers van de Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) Zürich hebben een bijzonder zwaar zwart gat ontdekt, dat klaarblijkelijk zo snel is gegroeid, dat zijn moederstelsel het tempo niet kon bijbenen. De ontdekking roept twijfels op over het heersende beeld dat de ontwikkeling van superzware zwarte gaten en de hen omringende sterrenstelsels gelijk op gaan (Science, 10 juli).

Monsterachtig zwart gat ontdekt in piepjong heelal – 26 februari 2015

Wetenschappers hebben het grootste zwarte gat dat ooit in het verre heelal is aangetroffen, ontdekt. Het zwarte gat heeft een massa die 12 miljard keer groter is dan die van onze zon en bevindt zich op 13 miljard lichtjaar afstand.

Niet alleen de enorme omvang van het zwarte gat verbaast de onderzoekers. Ook het feit dat het zwarte gat al zo vroeg in de geschiedenis van het universum opduikt, is verrassend. “Hoe kan een zo sterk lichtgevende quasar en zo’n massief zwart gat zich zo vroeg in de geschiedenis van het universum, in een tijd waarin de eerste sterren en sterrenstelsels ontstaan, gevormd zijn?” vraagt Fan zich hardop af.

Zie ook: Verklaring voor de grote roodverschuiving van Quasars

Het kosmische zaad van zwarte gaten – 18 januari 2015

De meeste sterrenstelsels worden verankerd door een supermassief zwart gat van miljoenen zonnemassa’s. Deze zwarte gaten zijn belangrijk, aangezien ze de ‘zaden’ van het omringende sterrenstelsel gevormd hebben. Dat betekent dat de zwarte gaten op z’n minst even oud moeten zijn als het omringende sterrenstelsel en dat levert een probleem op voor de kosmologie. Aangezien sterrenstelsels wel 12 miljard jaar oud kunnen zijn, moeten de centrale zwarte gaten wel erg snel gegroeid zijn, aangezien het heelal ‘slechts’ 13,7 miljard jaar oud is. Waar komen die zwarte gaten dan vandaan?

Supermassieve zwarte gaten zijn van kinds af aan al groot – 28 maart 2014

Ruimtesonde WISE heeft in honderden dwergsterrenstelsels verrassend grote zwarte gaten ontdekt. De vondst suggereert dat supermassieve zwarte gaten van kinds af aan al groot zijn en dat botsingen tussen sterrenstelsels niet aan de totstandkoming van een groot zwart gat vooraf hoeven te gaan.

Did a hyper-black hole spawn the Universe? – 13 September 2013

It could be time to bid the Big Bang bye-bye. Cosmologists have speculated that the Universe formed from the debris ejected when a four-dimensional star collapsed into a black hole — a scenario that would help to explain why the cosmos seems to be so uniform in all directions.

Geef een reactie