Nieuws ‘Zwarte gaten’

Nieuwe zwaartekrachtsgolven brengen enorme zwarte gaten aan het licht – 3 december 2018

Natuurkundigen hebben vier nieuwe zwaartekrachtsgolven ontdekt. De ruimtetijd-rimpelingen zijn alle vier afkomstig van samensmeltende zwarte gaten – waaronder een enorm zwaar koppel. In totaal zijn er nu elf zwaartekrachtsgolven gemeten.

Voor het eerst in beeld: een brakend zwart gat na het verslinden van een ster– 16 juni 2018

Voor het eerst hebben astronomen afbeeldingen kunnen maken van de stroom snel bewegende materie die een superzwaar zwart gat uitstoot na het uiteen trekken van een ster. De verwachting is dat sterrenkundigen dankzij deze ontdekking – gedaan met infrarood- en radiotelescopen – nu meer ‘brakende’ zwarte gaten kunnen opsporen. De ontdekking is vandaag gepubliceerd in het tijdschrift Science.

Monster-zwart gat SMSS~J215728.21-360215.1 verorbert één zonmassa per twee dagen – 17 mei 2018

Sterrenkundigen van de Australian National University (ANU) hebben een superzwaar zwart gat ontdekt dat het snelst groeiende zwart gat is dat bekend is in het heelal. Het zwarte gat bevindt zich in het centrum van de quasar SMSS~J215728.21-360215.1 en iedere twee dagen krijgt ‘ie ongeveer één zonsmassa aan materie toegevoerd die wordt opgeslokt. De quasar is feitelijk een compleet sterrenstelsel, maar door de enorme activiteit van het centrale zwarte gat is ‘ie veel lichtrijker, vanuit de omgeving van het zwarte gat (met name z’n omringende snelroterende accretieschijf) wordt duizenden keren meer straling uitgezonden dan een normaal sterrenstelsel afgeeft – de meeste straling is in het ultraviolette deel van het spectrum. Die UV-straling zorgde in het vroege heelal voor de re-ïonisatie van het neutrale waterstof.

Zwarte gaten gesimuleerd die Einstein nooit had kunnen bedenken – 16 april 2018

Europese astronomen binnen het BlackHoleCam-project, onder wie Heino Falcke van de Radboud Universiteit, hebben berekend hoe zwarte gaten in alternatieve zwaartekrachttheorieën eruitzien. Het is de meest geavanceerde simulatie ooit. Het resultaat is belangrijk omdat het helpt bij het interpreteren van de toekomstige opnamen van de schaduw van een zwart gat. Deze foto’s worden in de komende jaren verwacht van het Event Horizon Telescope-project. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in Nature Astronomy.

Centrum Melkweg herbergt wellicht tienduizenden zwarte gaten in de nabijheid van Sgr A* – 4 april 2018

Na de ontdekking van 12 zwarte gaten in de buurt van Sagittarius A* (Sgr A*), het superzware zwarte gat in het centrum van onze Melkweg, denkt een team sterrenkundigen van de Universiteit van Columbia dat er in dat centrum wellicht tienduizenden kleine zwarte gaten zijn. Sgr A* is een zogeheten supermassive black hole (SMBH), ruim vier miljoen zonmassa’s zwaar. Hij wordt omgeven door een halo van gas en stof, de perfecte plek voor zware sterren om te ontstaan en na een kort, maar heftig leven als supernova te exploderen en dan een stellair zwart gat achter te laten.

Een supermassief zwart gat dat “niet zou mogen bestaan” – 21 febeuari 2018

Een team van astronomen, waaronder twee van MIT, heeft het meest verre supermassieve zwarte gat ontdekt dat ooit is waargenomen. Het zwarte gat bevindt zich in het midden van een ultrasterke quasar, waarvan het licht slechts 690 miljoen jaar na de Big Bang werd uitgezonden. Dat licht heeft ongeveer 13 miljard jaar nodig gehad om ons te bereiken – een tijdspanne die bijna gelijk is aan de leeftijd van het universum.

“Als je begint met een zaadje als een grote ster en het laat groeien met het maximaal mogelijke tempo, en begint op het moment van de oerknal, zou je nooit iets kunnen maken met 800 miljoen zonnemassa’s – het is onrealistisch”, zegt Simcoe. “Er moet dus een andere manier zijn om het te vormen. En hoe dat precies gebeurt, weet niemand. ‘

Superzware zwarte gaten blijken sneller te kunnen groeien dan het hun omringende sterrenstelsel – 18 februari 2018

Onderzoek met onder andere de Amerikaanse röntgen-ruimtetelescoop Chandra van de NASA heeft laten zien dat de superzware zwarte gaten, die zich in de centra van sterrenstelsels bevinden, sneller kunnen groeien dan het hun omringende sterrenstelsel. Een team sterrenkundigen onder leiding van Guang Yang van Penn State Universiteit (VS) keek naar de verhouding tussen de groei van de massa van zwarte gaten, door aanvoer van omringende materie, en de groei van sterren, door de geboorte van nieuwe sterren in het sterrenstelsel. Daaruit kwam naar voren dat in sterrenstelsels die ongeveer 100 miljard zonsmassa’s aan sterren bevatten het zwarte gat in het centrum naar verhouding ongeveer tien keer zoveel massa heeft als de centrale zwarte gaten in stelsels met ongeveer 10 miljard zonsmassa’s aan sterren. Dit betrof sterrenstelsels in het afstandsbereik tussen 4,3 en 12,2 miljard lichtjaar afstand.

Mogelijk eerste middelzware zwarte gat binnen de Melkweg ontdekt – 7 september 2017

Japanse onderzoekers hebben mogelijk het eerste middelzware zwarte gat waargenomen in de Melkweg. Zwarte gaten komen in meerdere vormen en maten. Heel bekend zijn de relatief kleine stellaire zwarte gaten (die ontstaan als superzware sterren ontploffen) en de monsterlijke supermassieve zwarte gaten (die sterrenstelsels zoals de Melkweg verankeren). Maar hoe zit het met een tussencategorie? Die zou moeten bestaan, maar vooralsnog is de zoektocht weinig vruchtbaar geweest.

Zijn primordiale zwarte gaten verantwoordelijk voor de productie van elementen zwaarder dan ijzer? – 7 augustus 2018

Astronomen zeggen graag dat mensen bijproducten zijn van sterren – de atomen waaruit onze lichamen zijn opgebouwd, zijn allemaal ooit gesmeed in het nucleaire vuur van overleden sterren. Carl Sagan heeft het ooit mooi gezegd: “Het stikstof in ons DNA, het calcium in onze tanden, het ijzer in ons bloed is allemaal gemaakt in het inwendige van imploderende sterren. We zijn gemaakt van sterrenstof”.

Zwarte gaten in meerdimensionaal heelal veranderen in supervloeistof – 27 januari 2017

De zwarte gaten die in ons heelal voorkomen zijn al verbazingwekkende, vraatzuchtige verschijnselen, maar er zijn nog veel gekkere exemplaren mogelijk. Simulaties hebben voor het eerst een superfluïde zwart gat tevoorschijn getoverd: een zwart gat dat zich net zo gedraagt als een supervloeistof.

Supermassieve zwarte gaten kunnen planeetachtige objecten uitspugen – 10 januari 2017

Om de paar duizend jaar komt een ongelukkige ster te dicht in de buurt van het supermassieve zware gat in het centrum van de Melkweg. Als gevolg van de heftige zwaartekracht van het kosmische afvoerputje zal de ster uiteen getrokken worden. Hierbij wordt een hele sliert aan sterrengas het heelal in geslingerd, terwijl de rest van de ster wordt opgepeuzeld. Dit was lange tijd het einde van dit verhaal, maar nu heeft recent onderzoek een hoofdstuk toegevoegd aan dit proces. Het weggeslingerde gas zal namelijk weer gaan samenklonteren tot honderden gasballen met een planetaire massa!

In het lab gemaakte zwarte gaten vertonen tekenen van quantumverstrengeling – 19 augustus 2016

Er is maar één manier om zwarte gaten van dichtbij te bekijken: maak een kopie in het lab. Een natuurkundige claimt dat hij zijn model zwarte gat, dat geluid opslokt in plaats van licht, heeft betrapt op het uitzenden van verstrengelde quantumdeeltjes. Dit zou een doorbraak zijn in het onderzoek naar de exotische natuurkunde achter deze vreemde objecten. Toch is niet iedereen ervan overtuigd dat dit namaak zwarte gat echt is.

Vandaag is ’t bewijs gepubliceerd van een nieuw soort zwart gat, het ‘direct collapse’ zwarte gat – 6 juli 2016

CR7 in de naam van de titel van het artikel is een sterrenstelsel, dat met de ESA/NASA Hubble ruimtetelescoop is waargenomen en dat 1 miljard jaar na de oerknal al voorkwam. Daar in dat vroege heelal moeten de omstandigheden precies goed zijn geweest om zwarte gaten te laten ontstaan via zo’n direct collapse, een manier die in het tegenwoordige heelal niet meer mogelijk is.

ALMA meet met grote precisie massa superzwaar zwart gat in nabij sterrenstelsel – 8 mei 2016

Sterrenkundigen zijn er in geslaagd om met grote precisie de massa te meten van het superzware zwarte gat in NGC 1332, een groot elliptisch sterrenstelsel, dat met een afstand van 73 miljoen lichtjaar in het sterrenbeeld Eridianus relatief dichtbij staat. Met behulp van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), een reeks radiotelescopen in Chili die […]

Je verwacht ’t niet: superzware zwarte gaten in eenzame sterrenstelsels – 6 april 2016

Een team van wetenschappers heeft bewijs gevonden voor een reeks zware supernova-explosies die in de buurt van de aarde zijn afgegaan. Men heeft namelijk afzettingen van ijzer-60 gevonden in bodemmonsters uit alle oceanen. Dit ijzer-60 is vooral geconcentreerd in een laag van 3,2 tot 1,7 miljoen jaar oud. De betrokken onderzoekers waren verbaasd met deze […]

Mogelijk veel middelzware zwarte gaten gevonden dankzij Russische IT-vrijwilligers – 24 januari 2016

Russische onderzoekers van de Lomonosow Moscow State University in Rusland hebben mogelijk tientallen `middelzware` zwarte gaten ontdekt in de omgeving van andere sterrenstelsels dan ons eigen Melkwegstelsel. De resultaten zijn gepubliceerd in The Astrophysical Journal.

Groei zwarte gaten stokt bij 50 miljard zonsmassa’s – 18 december 2015

De superzware zwarte gaten in de kernen van sterrenstelsels kunnen niet onbeperkt blijven ‘groeien’. Bij ongeveer 50 miljard zonsmassa’s raken ze hun omringende materieschijf kwijt, die de aanvoer van nieuwe materie regelt. Tot die conclusie komt astronoom Andrew King, die verbonden is aan de universiteiten van Leicester en Amsterdam, in een artikel dat in het tijdschrift Monthly Notices Letters of the Royal Astronomical Society is gepubliceerd.

Stofring rond superzwaar zwart gat is ‘klonterig’ – 17 december 2015

Astronomen zijn, met de röntgensatellieten NuSTAR en XMM-Newton, diep doorgedrongen in de ‘donut’ van gas en stof rond het superzware zwarte gat in de kern van het sterrenstelsel NGC 1068. Uit de waarnemingen blijkt dat die ring van materie veel klonteriger is dan tot nu toe werd aangenomen (Monthly Notices of the Royal Astronomical Society).

Speurtocht van 11 jaar zet theorie over dubbele zwarte gaten op z’n kop – 1 oktober 2015

Een elf jaar durende speurtocht naar laagfrequente zwaartekrachtsgolven heeft tot nu toe niets opgeleverd, zo melden Australische radioastronomen deze week in Science. Dat doet vermoeden dat er iets goed mis is met onze ideeën over dubbele zwarte gaten in de kernen van verre sterrenstelsels.

Zwart gat in ver sterrenstelsel is 30 keer zwaarder dan verwacht – 24 september 2015

Sterrenkundigen hebben een zwart gat gevonden in de kern van een ver sterrenstelsel dat ongeveer 350 miljoen maal zo zwaar is als de zon. Op zich niet zo bijzonder – er zijn superzware zwarte gaten bekend die miljarden zonsmassa`s `wegen` – maar dit zwarte gat is toch 30 keer zwaarder dan verwacht. Het sterrenstelsel waarin het zich bevindt, heeft namelijk een massa van `slechts` ca. 25 miljard zonsmassa`s.

Wat vrolijke en minder vrolijke berichten over zwarte gaten – 23 september 2015

Zwarte gaten houden ons al een poosje bezig, vanaf het moment in 1783 dat John Mitchell het idee erover als eerste opperde in een brief aan Henry Cavendish. Naast berichten over zwarte gaten die gelijk wereldwijd de koppen van de kranten halen, zoals onlangs over de nieuwe ideeën die Stephen Hawking erover heeft, zijn er ook berichten die hier ten burele van de Astroblogs binnen komen, maar dan even een poosje blijven liggen en dreigen in de vergetelheid te geraken.

Superzware sterren in vroege heelal kunnen zwarte gaten-raadsel oplossen – 23 september 2015

Kort na de oerknal zijn er in het heelal wellicht extreem zware sterren ontstaan, met massa`s van wel 100.000 maal de massa van de zon. Dat suggereren Japanse onderzoekers in een artikel in The Astrophysical Journal.

Dubbele zwarte gaten zijn zeldzamer dan gedacht  – 21 september 2015

Dubbele superzware zwarte gaten in de kernen van verre sterrenstelsels zijn zeldzamer dan tot nu toe werd aangenomen. Dat concluderen radioastronomen op basis van gedetailleerde waarnemingen aan zogeheten X-vormige radiobronnen. De nieuwe resultaten zijn gepubliceerd in Astrophysical Journal Letters.

Galactisch lichtgewicht bevat kolossaal zwart gat – 9 juli 2015

Onderzoekers van de Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) Zürich hebben een bijzonder zwaar zwart gat ontdekt, dat klaarblijkelijk zo snel is gegroeid, dat zijn moederstelsel het tempo niet kon bijbenen. De ontdekking roept twijfels op over het heersende beeld dat de ontwikkeling van superzware zwarte gaten en de hen omringende sterrenstelsels gelijk op gaan (Science, 10 juli).

Monsterachtig zwart gat ontdekt in piepjong heelal – 26 februari 2015

Wetenschappers hebben het grootste zwarte gat dat ooit in het verre heelal is aangetroffen, ontdekt. Het zwarte gat heeft een massa die 12 miljard keer groter is dan die van onze zon en bevindt zich op 13 miljard lichtjaar afstand.

Niet alleen de enorme omvang van het zwarte gat verbaast de onderzoekers. Ook het feit dat het zwarte gat al zo vroeg in de geschiedenis van het universum opduikt, is verrassend. “Hoe kan een zo sterk lichtgevende quasar en zo’n massief zwart gat zich zo vroeg in de geschiedenis van het universum, in een tijd waarin de eerste sterren en sterrenstelsels ontstaan, gevormd zijn?” vraagt Fan zich hardop af.

Zie ook: Verklaring voor de grote roodverschuiving van Quasars

Het kosmische zaad van zwarte gaten – 18 januari 2015

De meeste sterrenstelsels worden verankerd door een supermassief zwart gat van miljoenen zonnemassa’s. Deze zwarte gaten zijn belangrijk, aangezien ze de ‘zaden’ van het omringende sterrenstelsel gevormd hebben. Dat betekent dat de zwarte gaten op z’n minst even oud moeten zijn als het omringende sterrenstelsel en dat levert een probleem op voor de kosmologie. Aangezien sterrenstelsels wel 12 miljard jaar oud kunnen zijn, moeten de centrale zwarte gaten wel erg snel gegroeid zijn, aangezien het heelal ‘slechts’ 13,7 miljard jaar oud is. Waar komen die zwarte gaten dan vandaan?

Supermassieve zwarte gaten zijn van kinds af aan al groot – 28 maart 2014

Ruimtesonde WISE heeft in honderden dwergsterrenstelsels verrassend grote zwarte gaten ontdekt. De vondst suggereert dat supermassieve zwarte gaten van kinds af aan al groot zijn en dat botsingen tussen sterrenstelsels niet aan de totstandkoming van een groot zwart gat vooraf hoeven te gaan.

Did a hyper-black hole spawn the Universe? – 13 September 2013

It could be time to bid the Big Bang bye-bye. Cosmologists have speculated that the Universe formed from the debris ejected when a four-dimensional star collapsed into a black hole — a scenario that would help to explain why the cosmos seems to be so uniform in all directions.

 

Geef een reactie