Nieuws ‘Overig’

IceCube: bijzondere ANITA neutrinowaarneming kan niet met Standaard Model verklaard worden – 13 januari 2020

Met het IceCube Neutrino Observatorium – maar liefst 5.160 optische detectoren in een kubieke kilometer ijs op de Zuidpool – hebben ze uitgesloten dat ‘ANITA’s anomalous neutrino events’ verklaard kunnen worden met behulp van het Standaard Model van de elementaire deeltjes en natuurkrachten.

Groep sterrenstelsels ontdekt die de donkere eeuwen van het vroege heelal deed veranderen – 12 januari 2020

Sterrenkundigen zijn erin geslaagd om een groep ver verwijderde sterrenstelsels te ontdekken, die omgeven zijn door ‘bellen’ van geïoniseerd waterstofgas. De sterrenstelsels bestonden al 680 miljoen jaar na de oerknal (die 13,8 miljard jaar geleden plaatsvond) en de waarneming laat voor het eerst sterrenstelsels zien die ervoor zorgden dat geleidelijk een eind kwam aan de ‘donkere eeuwen’ van het vroege heelal.

De Hubble-spanning gaat door na H0LiCOW-meting Hubble constante – 10 januari 2020

Een team van sterrenkundigen heeft met behulp van de Subaru en Keck telescopen op Hawaï en de Hubble ruimtetelescoop de snelheid waarmee het heelal uitdijt bepaald en daarbij een techniek gebruikt die volledig onafhankelijk is van eerdere metingen. Het team noemt zich H0LiCOW (H0 Lenses in COSMOGRAIL’s Wellspring, COSMOGRAIL staat weer voor Cosmological Monitoring of Gravitational Lenses, dat Wellspring verwijst naar de overvloedige hoeveelheid quasars, die door zwaartekrachtlenzen versterkt worden) en ze gebruiken zwaartekrachtlenzen om de snelheid van de uitdijing van het heelal te meten.

1,5 Miljard jaar na de oerknal hadden de kernen van zware sterrenstelsels zich al gevormd – 25 december 2019

Een internationaal team van sterrenkundigen heeft onderzoek gedaan aan zeer ver verwijderde sterrenstelsels, die zich bevinden in een klein gebied aan de hemel genaamd ‘Subaru/XMM-Newton Deep Field‘. Met behulp van een instrument genaamd MOSFIRE[1], dat verbonden is aan de Keck I telescoop op Hawaï, konden ze bij een golflengte van 2 micrometer (da’s in het infrarood) opnames maken van sterrenstelsels.

Zeer ver verwijderd stoffig stervormingsstelsel ontdekt door ALMA – 11 december 2019

Sterrenkundigen hebben gebruikmakend van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) in Chili een zwaar en met stof omhult sterrenstelsel ontdekt dat al 970 miljoen jaar na de oerknal bestond. Het stelsel heet MAMBO-9 en het is het verst verwijderde stoffige stervormingstelsel dat zonder hulp van een zwaartekrachtlens is waargenomen.

Speurtocht naar neutraal waterstofgas in ‘donkere eeuwen’ vroege heelal heeft nieuwe limiet opgeleverd – 7 december 2019

Sterrenkundigen doen met de Murchison Widefield Array (MWA) radiotelescoop in Australië pogingen om een signaal op te vangen van neutraal waterstofgas, het gas waaruit het merendeel van de materie bestond in de zogeheten ‘donkere eeuwen’ van het vroege heelal. De laatste waarnemingen met de MWA hebben dat signaal nog niet laten zien, maar wel heeft men een nieuwe limiet weten te stellen voor de sterkte van het signaal

wel heeft men een nieuwe limiet kunnen stellen aan de sterkte van het signaal van het neutrale waterstofgas, ?² < 2,39×10³ mK² op een afstand van 12,8 miljard lichtjaar (roodverschuiving z=6,5). De speurtocht gaat verder.

Rotatierichting van sterrenstelsels blijkt afhankelijk te zijn van hun massa – 18 november 2019

Door 1418 sterrenstelsels te onderzoeken heeft een team van sterrenkundigen onder leiding van Charlotte Welker (ASTRO 3D / International Centre for Radio Astronomy Research (ICRAR)) ontdekt dat er een verband is tussen de rotatierichting van sterrenstelsels en hun massa. Het blijkt dat grote sterrenstelsels anders roteren dan kleinere stelsels. Bij de richting (linksom of rechtsom) moet je uiteraard een referentiekader hebben en dat wordt gevormd door het kosmische web van filamenten, het grote ‘geraamte’ van het heelal, dat bestaat uit zeer lange draden van (donkere) materie, gemiddeld zo’n 500 miljoen lichtjaar lang en 20 miljoen lichtjaar breed.

Er is steeds meer bewijs dat het heelal in structuren verbonden is – 13 november 2019

Wetenschappers denken dat sterrenstelsels die gigantisch ver van elkaar vandaan liggen tegelijkertijd met elkaar bewegen, tegen de voorspellingen van kosmologische modellen in.

Oeroude gaswolk laat zien dat de eerste sterren in het heelal zich snel vormden11 november 2019

Sterrenkundigen van het Carnegie instituut in de VS hebben een 13 miljard jaar oude gaswolk ontdekt, die laat zien dat de allereerste sterren in het heelal zich snel moeten hebben gevormd. In de vroegste periode van het heelal, toen er nog geen sterren waren, was het heelal gevuld met een hete wolk van waterstofgas, die […]

Nieuwe waarde Hubble constante verrassend dicht bij de Planckwaarde voor vroege heelal9 augustus 2019

De Hubble-spanning blijft nog wel over voortduren. Opnieuw is een bepaling gedaan aan de hand van waarnemingen van de Hubble constante, de verhouding van de snelheid waarmee een bepaalde afstand groter wordt door de metrische uitdijing van de ruimte in het heelal en de grootte van die afstand.

ALMA en Spitzer zien vele grote en stofrijke sterrenstelsels in het vroege heelal8 augustus 2019

Sterrenkundigen hebben met behulp van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) in Chili en de Spitzer infrarood-ruimtetelescoop een grote hoeveelheid grote en stofrijke sterrenstelsels ontdekt die al bestonden toen het heelal nog maar twee miljard jaar oud was.

Op grond van deze waarnemingen aan de zware en vroege sterrenstelsels schat men hun aantal in op 530 per vierkante graad aan de hemel, dus ruim 20 miljoen in totaal. En da’s eigenlijk een probleem voor het heersende kosmologische Lambda-CDM model, dat een beschrijving geeft van de ontwikkeling van het heelal vanaf de oerknal. Zoveel grote en stofrijke sterrenstelsels in het vroege heelal had men eigenlijk niet verwacht.

De zes parameters van het kosmologische Lambda CDM model29 juli 2019

Het Lambda CDM model van het heelal, ook wel het kosmologische concordantie model genoemd, is momenteel het meest geaccepteerde model om de evolutie van het heelal sinds de oerknal te beschrijven. Het model gaat er van uit dat het heelal een mix van ingrediënten kent: Gewone materie (baryonen) Donkere materie (Cold Dark Matter, CDM – […]

Nieuwe meting vergroot mysterie rond uitdijing heelal – 26 juli 2019

Hoe snel groeit het heelal? Een nieuwe meting van de hubbleconstante maakt deze kwestie alsmaar verwarrender.

Het verschil tussen de methodes van afstandsbepaling tussen het vroege en late heelal20 juli 2019

Dat er de laatste jaren discussie is over de hoogte van de Hubble constante (de verhouding van de snelheid waarmee een bepaalde afstand groter wordt door de metrische uitdijing van de ruimte in het heelal en de grootte van die afstand) mag als bekend worden verondersteld – zie de blogs over de Hubble spanning1. Er […]

Leven we in een ωCMD heelal in plaats van een ΛCDM heelal? – 15 juli 2019

Hét model dat de laatste jaren het meest gangbaar was als verklaring voor de evolutie van het heelal vanaf het ontstaan 13,8 miljard jaar geleden is het zogeheten Λ-CDM model. Dat model ontstond in 1998, nadat onafhankelijk van elkaar twee teams van sterrenkundigen met behulp van type Ia supernovae ontdekten dat het heelal versneld uitdijt.

Hoe snel dijdt het heelal nou precies uit? – 9 juli 2019

Al sinds Edwin Hubble eind jaren twintig van de vorige eeuw ontdekte dat het heelal steeds groter wordt stellen sterrenkundigen zich deze fundamentele vraag: hoe snel dijdt het heelal nou precies uit? En na negentig jaar weten we nog steeds het exacte antwoord niet, sterker nog, we zitten met de zogeheten Hubble spanning, die twee verschillende antwoorden geeft op die vraag. Het ene antwoord wordt geleverd door de instrumenten, zoals de Planck satelliet, die kijken naar het alleroudste licht van het heelal, de kosmische microgolf-achtergrondstraling, die dateert van 380.000 jaar na de oerknal, waarmee 13,8 miljard jaar geleden het heelal onstond. Het andere antwoord wordt geleverd door de instrumenten die Cepheïden en supernovae van type Ia bekijken en die zich gedurende de gehele evolutie van het heelal hebben voorgedaan

Jonge sterrenstelsels hebben ook al spiraalarmen, balken en ringen – 25 april 2019

Jonge sterrenstelsels zijn minder rommelig dan verwacht en blijken ook al spiraalarmen, balken en ringen te bevatten. Dat stelt een internationaal team van onderzoekers onder leiding van Jacqueline Hodge (Universiteit Leiden). De jonge, ver van ons verwijderde, sterrenstelsels waren tot nu toe wazige stipjes, maar werden door de ALMA-telescoop in Chili voor het eerst in meer detail zichtbaar. De onderzoekers publiceren hun bevindingen binnenkort in The Astrophysical Journal.

Hubble-constante vroege en tegenwoordige heelal verschillen inderdaad – nu de vraag hoe dat komt – 25 april 2019

De laatste metingen met behulp van de Hubble ruimtetelescoop bevestigen wat eerder al werd vermoed: dat er een duidelijk verschil is tussen de waarde van de Hubble-constante in het vroege heelal en in het tegenwoordige heelal. Met die constante wordt de snelheid aangegeven waarmee het heelal uitdijt.

Fossiel uit het vroege heelal ontdekt en nog wel in het hart van de Melkweg – 30 maart 2019

Gebruikmakend van adaptieve optiek met de Gemini South Telescoop in Chili zijn sterrenkundigen erin geslaagd om één van de oudste bolvormige sterrenhopen in de Melkweg te ontdekken. Het gaat om de bolhoop HP1, die gelegen is in de centrale verdikking van de Melkweg, het centrale verdichte deel van het Melkwegstelsel. De waarnemingen laten zien dat HP1 maar liefst 12,8 miljard jaar oud is, waarmee ‘ie dus al bestond toen het heelal nog maar één miljard jaar oud was.

Nieuwe hemelkaart toont honderdduizenden onbekende sterrenstelsels – 19 februari 2019

Een internationaal team van meer dan 200 astronomen uit 18 landen heeft de eerste fase gepubliceerd van een grote nieuwe, ongekend gevoelige radiosurvey van de hemel die is uitgevoerd met de Low Frequency Array (LOFAR) telescoop. De survey toont honderdduizenden nooit eerder waargenomen sterrenstelsels en werpt nieuw licht op tal van onderzoeksterreinen, waaronder de fysica van zwarte gaten en de evolutie van clusters van sterrenstelsels. Het wetenschappelijke tijdschrift Astronomy & Astrophysics heeft een speciaal nummer gewijd aan de eerste 26 onderzoeksartikelen die de survey en zijn eerste resultaten beschrijven.

Onderzoek aan quasars geeft nieuwe inzichten in de vroege expansie van het heelal – 28 januari 2019

Dát het heelal expandeert weten we sinds eind jaren twintig van de vorige eeuw, ontdekt door Edwin Hubble dankzij de roodverschuiving van sterrenstelsels. Dát het heelal versnelt expandeert weten we sinds 1998, toen twee onafhankelijke teams dankzij de ver verwijderde type Ia supernovae de versnelling konden meten, een gevolg van de gravitationele afstoting van de donkere energie. Wellicht dat we binnenkort opnieuw een nieuw inzicht krijgen in de expansie van het heelal, want recent onderzoek aan zeer ver verwijderde quasars – sterrenstelsels met een zeer actief superzwaar zwart gat in het centrum – heeft aanwijzingen gegeven dat de expansie in het vroege heelal mogelijk anders verliep dan we tot nu toe dachten.

Even voorstellen: J043947.08+163415.7, de met Hubble ontdekte helderste quasar in ‘t vroege heelal – 13 januari 2019

Sterrenkundigen hebben met behulp van de Hubble ruimtetelescoop de helderste quasar in het vroege heelal ontdekt, voor zover nu bekend. Het gaat om J043947.08+163415.7, een quasar die de lichtkracht heeft van maar liefst 600 biljoen zonnen, da’s 6 x 10^14 zonnen – ding dong. De quasar was er al toen het heelal nog maar één miljard jaar oud was, da’s 12,8 miljard jaar geleden, de tijd gedurende de zogeheten periode van reïonisatie, toen er een einde kwam aan de ‘donkere eeuwen’ van het heelal (het heelal zelf is 13,8 miljard jaar oud).

Hubble ontdekt superheldere quasar in piepjong universum – 10 januari 2019

De quasar wordt aangeduid als J043947.08+163415.7 en is superhelder. Volgens astronomen is de helderheid te vergelijken met die van 600 biljoen zonnen. En dat maakt de quasar wel heel bijzonder. Zeker als je bedenkt dat deze zich in het piepjonge universum bevindt: het licht dat we nu van de quasar opvangen, is ongeveer 1 miljard jaar na de oerknal uitgezonden.

‘We móeten onderzoeken hoe we de twee grote fysische theorieën kunnen verenigen’ – 3 december 2018

Juan Maldacena: Theoretisch fysicus; Voor een beter begrip van het universum werkt Juan Maldacena in een lege 5D-ruimtetijd. Hij ontving deze maand de Lorentzprijs.
De theoretische natuurkunde heeft niet zo’n goede pers de laatste tijd. Vooral niet de tak die zich met fundamentele vragen over onze kosmos bezighoudt. Waar blijven de voorspellingen die experimentele fysici vertellen waar ze moeten zoeken?…

2MASS J18082002–5104378 B, één van de alleroudste sterren in ‘t heelal – is ‘t een Populatie III ster? – 11 november 2018

De sterrenkundige Kevin Schlaufman (Johns Hopkins University) heeft samen met twee collega’s in de Melkweg in het zuidelijke sterrenbeeld Altaar (Ara), 1950 lichtjaar van ons vandaan, een ster gevonden die maar liefst 13,5353 ± 0.002 miljard jaar oud is. Ding dong, 13,5 miljard jaar is hééél oud. Het heelal zelf is 13,8 miljard jaar, dus deze kleine ster, die de catalogusnaam 2MASS J18082002–5104378 B heeft en die maar 14% van de massa van de zon heeft, was er al toen het heelal nog maar 300 miljoen jaar oud was.

Ernstige twijfels over metingen zwaartekrachtsgolven – 2 november 2018

Deense onderzoekers hebben ernstige twijfels over de ontdekking van zwaartekrachtsgolven. Volgens hen zijn de gemeten signalen niet van ruis te onderscheiden. Ook hebben ze kritiek op de onderzoeksmethode van LIGO en de betrouwbaarheid van de gepubliceerde gegevens. Dat meldt de Britse New Scientist. Andere fysici hebben op hun beurt kritiek op het Deense onderzoek.

Grootste proto-supercluster van sterrenstelsels ontdekt – 17 oktober 2018

Een internationaal team van astronomen heeft, met het VIMOS-instrument van de Very Large Telescope van ESO, een kolossale structuur in het vroege heelal ontdekt. Het bestaan van deze proto-supercluster van sterrenstelsels, die de bijnaam Hyperion heeft gekregen, kwam aan het licht bij nieuwe metingen en een complex onderzoek van archiefgegevens. Dit is de grootste en meest massarijke structuur die tot nu toe op zo’n grote afstand en in zo’n ver verleden – slechts 2 miljard jaar na de oerknal – is ontdekt.

Is there any chance that the Big Bang theory is wrong? – 6 september 2018

A funny thing happened at “Breakfast at Bull’s Head” last month. We started talking about the Big Bang Theory and, of course, I couldn’t resist spouting off about the problems I see with it. It wasn’t long before the group decided that that should be the topic of my next newsletter article. I protested that I had already written several articles on the topic—one being re-published in the Bulletin. But they still felt that I had a new angle on the subject and that there is additional material that would make it worthwhile. Well, here goes. You be the judge.

Leven wij in een de Sitterruimte? 4 september 2018

De baanbrekende ontdekking dat het heelal versneld uitdijt, gedaan in 1998, werd in 2011 bekroond met een Nobelprijs. Ondanks het feit dat die versnelde uitdijing inmiddels vaste stof is voor iedere natuur-en sterrenkundestudent, breken wetenschappers zich nog steeds het hoofd over de bron ervan. Recent onderzoek naar de oorzaak van de mysterieuze uitdijing heeft geleid tot een grote controverse onder natuurkundigen.

The universe’s rate of expansion is in dispute – and we may need new physics to solve it – 3 augustus 2018

On the one side we have the new very precise measurements of the Cosmic Microwave Background – the afterglow of the Big Bang – from the Planck mission, that has measured the Hubble Constant to be about 46,200 miles per hour per million light years (or using cosmologists’ units 67.4 km/s/Mpc).

On the other side we have new measurements of pulsating stars in local galaxies, also extremely precise, that has measured the Hubble Constant to be 50,400 miles per hour per million light years (or using cosmologists units 73.4 km/s/Mpc). These are closer to us in time.

Both these measurements claim their result is correct and very precise. The measurements’ uncertainties are only about 300 miles per hour per million light years, so it really seems like there is a significant difference in movement. Cosmologists refer to this disagreement as “tension” between the two measurements – they are both statistically pulling results in different directions, and something has to snap.

De druk in een proton is hoger dan de druk in het binnenste van een neutronenster – 17 juni 2018

Protonen zijn de belangrijkste bouwstenen van alle elementen in het heelal. Ze werden in 1919 ontdekt door Ernest Rutherford, maar pas nu zijn natuurkundigen erin geslaagd om de druk in een proton te meten. Gebruikmakend van de Continuous Electron Beam Accelerator Facility (CEBAF) zijn onderzoekers van Jefferson Lab in Virginia (VS) protonen gaan meten en daaruit blijkt dat de drie quarks, waaruit ieder proton bestaat, te maken hebben met een druk die kan oplopen tot 10^35 pascal.

Sterrenstelsel ontdekt dat sinds het vroege heelal niet is veranderd – 10 juni 2018

Sterrenkundigen verbonden aan het Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) hebben met de Hubble ruimtetelescoop een sterrenstelsel ontdekt dat sinds het vroege heelal niet meer is veranderd. Een ‘reliek sterrenstelsels’ uit het vroege heelal, zo omschrijven ze NGC 1277, het betreffende sterrenstelsel. Dat het al die tijd niet is veranderd kan men zien aan de hand van de bolvormige sterrenhopen, die het stelsel omringen. Net als andere sterrenstelsels, zoals ons eigen Melkwegstelsel, wordt het omringd door die bolhopen en die zijn er in twee soorten: de rode bolhopen, die vooral in de centra van de stelsels gevonden worden en die een hoog metaalgehalte hebben (elementen zwaarder dan helium) en de blauwe bolhopen, die wat verder weg staan en die minder metalen bevatten

Jawel, het Higgs boson en top quark zijn verbonden aan elkaar – 7 juni 2018

De twee allerzwaarste elementaire deeltjes, het Higgs boson (124 GeV in massa) en het top quark (maar liefst 172 GeV), blijken daadwerkelijk verbonden te zijn aan elkaar, zo blijkt uit metingen gedaan met de grote CMS en ATLAS detectoren, die gekoppeld zijn aan de Large Hadron Collider (LHC), ‘s werelds grootste deeltjesversneller bij Genève. Bij de LHC knallen ze protonen, die met bijna de lichtsnelheid door de 27 km lange versneller razen, tegen elkaar aan, bij Run 1 nog met botsingsenergieën van eerst 6 en toen 7 TeV, bij Run 2 bij 13 TeV, en bij die botsingen ontstaan heel veel verschillende soorten deeltjes. In 2012 was al duidelijk dat één van die deeltjes het Higgs boson moest zijn, het deeltje dat in 1964 al door een klein groepje natuurkundigen was voorspeld, onder andere door Peter Higgs, wiens naam verbonden is aan het boson, het laatste bouwsteentje van het Standaard Model van de natuurwetenschap.

ALMA en VLT ontdekken een overschot aan zware sterren in nabije en verre starburststelsels – 4 juni 2018

Astronomen hebben met behulp van ALMA en de VLT ontdekt dat zowel starburststelsels in het vroege heelal als een stervormingsgebied in een nabij sterrenstelsel naar verhouding veel meer zware sterren bevatten dan kalmere sterrenstelsels. Deze ontdekkingen trekken de bestaande ideeën over hoe sterrenstelsels zijn geëvolueerd in twijfel en veranderen ons begrip van de stervormingsgeschiedenis van het heelal en de vorming van chemische elementen

Kan elektrisch geladen donkere materie het door EDGES waargenomen signaal uit het vroege heelal verklaren? – 2 juni 2018

Weten jullie het nog van de Australische EDGES detector? Met die simpele ‘Experiment to Detect Global EoR Signature’ (EDGES) radioantenne, die niet groter is dan een koelkast, was men in staat om signalen te detecteren afkomstig van de allereerste sterren in het heelal, zeer zware blauwe sterren (de zgn. Populatie III sterren), die al 180 miljoen jaar na de oerknal voorkwamen – lees deze Astroblog uit februari er over. Die eerste sterren zouden een zeer sterke ultraviolette straling hebben en die zouden het hen omringende waterstofgas ioniseren. Vervolgens zouden de waterstofatomen reageren met de fotonen van de kosmische microgolf-achtergrondstraling (Engels: de CMB), het overblijfsel van de hete oerknal, die 180 miljoen jaar eerder plaatsvond, nu 13,8 miljard jaar terug in de tijd.

ALMA en VLT vinden bewijs voor stervorming slechts 250 miljoen jaar na de oerknal – 16 mei 2018

Astronomen hebben, via waarnemingen met de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) en ESO’s Very Large Telescope (VLT), vastgesteld dat de stervorming in het verre sterrenstelsel MACS1149-JD1 onverwacht vroeg is begonnen: slechts 250 miljoen jaar na de oerknal. De ontdekking behelst ook de verste detectie van zuurstof die ooit is gedaan en het verste sterrenstelsel dat ooit met ALMA of de VLT is waargenomen. De resultaten verschijnen op 17 mei 2018 in het tijdschrift Nature.

Enorme conglomeraten van sterrenstelsels-in-wording in het vroege heelal ontdekt – 26 april 2018

De telescopen ALMA en APEX hebben diep de ruimte in gekeken – terug naar de tijd dat het heelal nog maar een tiende van zijn huidige leeftijd had. Daarbij zagen ze het begin van reusachtige kosmische opeenhopingen: aanstaande botsingen tussen jonge ‘starburststelsels’. Astronomen dachten dat deze gebeurtenissen pas ongeveer drie miljard jaar na de oerknal hadden plaatsgevonden. De verrassing was dus groot toen nieuwe waarnemingen lieten zien dat deze al optraden toen het heelal nog maar half zo oud was! Vermoed wordt dat deze oude samenscholingen van sterrenstelsels bezig zijn om de grootste en zwaarste structuren in het bekende heelal te vormen: clusters.

LOFAR overbrugt de Alpen – Italië treedt toe – 16 april 2018

Vandaag, 16 april 2018, is Italië officieel lid geworden van de International LOFAR Telescope (ILT). Er is een contract getekend door ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie en het Italiaanse Istituto Nazionale Di Astrofisica (INAF) voor een Low Frequency Array (LOFAR) antennestation. Deze zal worden geïnstalleerd bij het Medicina Radio Observatorium, 30 kilometer van Bologna, Italië.

De meest nauwkeurige meting van antimaterie vergroot het mysterie van waarom we bestaan – 4 april 2018

Wetenschappers hebben de meest precieze meting van antimaterie tot nu toe gedaan, en de resultaten vergroten alleen het mysterie waarom het leven, het universum en alles wat erin bestaat bestaat.

Hubble ontdekt verst verwijderde ster ooit waargenomen, LS1 (Icarus) – 3 april 2018

Sterrenkundigen hebben gebruikmakend van de ESA/NASA Hubble ruimtetelescoop een ster ontdekt die het verste in het heelal staat ooit waargenomen. De ster, een blauwe superreus, was er al toen het heelal nog maar 4,4 miljard jaar oud was, 30% van z’n huidige leeftijd (13,8 miljard jaar). Z’n afstand is negen miljard lichtjaar (roodverschuiving z=1,5). De ster wordt Lensed Star 1 (LS1) genoemd – hij heeft inmiddels ook een bijnaam gekregen, ‘Icarus’ – en hij bevindt zich in de cluster van sterrenstelsels genaamd MACS J1149-2223. Het is feitelijk ook dankzij die cluster dat we de ster kunnen zien, want zelfs Hubble zou zo’n ster op die afstand normaal gesproken niet kunnen zien. Maar omdat de cluster precies tussen de ster en de aarde in staat werkt de cluster als een lens, die niet alleen het licht van de ster afbuigt, maar die het ook versterkt. Door de werking van die cluster is het licht van LS1 maar liefst 2000 keer versterkt en daardoor kunnen we ‘m met Hubble zien. LS1 ligt schijnbaar in MACS J1149-223, want de cluster staat met een afstand van vijf miljard lichtjaar veel dichterbij ons dan de ster.

Signaal gedetecteerd van de eerste sterren in het heelal, 180 miljoen jaar na de oerknal – 28 februari 2018

Een internationaal team van sterrenkundigen is erin geslaagd om met een radioantenne die niet groter is dan een koelkast signalen te detecteren afkomstig van de allereerste sterren in het heelal, zeer zware blauwe sterren (de zgn. Populatie III sterren), die al 180 miljoen jaar na de oerknal voorkwamen (bij een roodverschuiving z=17, de oerknal zelf vond 13,8 miljard jaar geleden plaats). Gebruikmakend van de Experiment to Detect Global EoR Signature (EDGES) radioantenne in West-Australië kon men na twaalf jaar ‘luisteren’ een signaal in het radiogolfgebied oppikken dat door die allereerste sterren werd gemaakt.

Verbeterde bepaling Hubbleconstante geeft aanwijzing bestaan Nieuwe Natuurkunde – 23 februari 2018

Gebruikmakend van de laatste waarneemgegevens van de ESA/NASA Hubbleruimtetelescoop hebben de sterrenkundigen een verbeterde waarde kunnen bepalen van de Hubbleconstante, de constante die de snelheid aangeeft waarmee het heelal uitdijt. De waarnemingen aan zes veranderlijke sterren, Cepheïden genaamd, van de afgelopen zes jaar zijn geanalyseerd, waarnemingen die tien keer verder reikten dan bij eerdere bepalingen van de constante, en de uitkomst is dat de Hubbleconstante H0=73 kilometer per seconde per megaparsec (= 3,3 miljoen lichtjaar), dat wil zeggen dat dat een sterrenstelsel op 3,3 miljoen lichtjaar zich met een snelheid van 73 km/s van ons verwijdert, op 33 miljoen lichtjaar met 730 km/s, enzovoorts.

Dark Energy Survey ontdekt verst verwijderde supernova ooit – 21 februari 2018

Een internationaal team van sterrenkundigen is erin geslaagd om met het Dark Energy Survey (DES) Supernova Programma een supernova te ontdekken die op een recordafstand van de aarde staat. De supernova heeft de naam DES16C2nm gekregen en hij had een roodverschuiving z = 1,998, dat wil zeggen dat het licht van de supernova er 10,5 miljard jaar over heeft gedaan om de aarde te bereiken. Gedurende die lange periode, die driekwart van de leeftijd van het heelal bestrijkt, is het heelal uitgedijd en daarom is z’n zogeheten ‘comoving distance‘ groter, 17,2 miljard lichtjaar om precies te zijn. DES16C2nm is er eentje van de buitencategorie superluminous supernova (SLSN), zeer krachtige supernovae, die tien jaar geleden voor het eerst werden geïdentificeerd. Het zijn vermoedelijk extreem compacte en snel roterende magnetars, die te zwaar worden door materieoverdracht en die dan met een daverende explosie ineenstorten tot zwart gat.

Even wat berichten over het hele vroege heelal – 7 december 2017

De laatste dagen komen er nieuwsberichten tot ons over het vroege heelal – anders gezegd: over héééél lang geleden:………

Begon alles met een Big Bang? Misschien wel niet! – 29 november 2017

In een nieuw publicatie trekken onderzoekers de oerknal ernstig in twijfel.

Melkweg mogelijk vrij bizar – astronomen maken zich zorgen – 24 october 2017

Onze Melkweg lijkt steeds meer op een buitenbeentje. Dat is een fikse uitdaging voor de huidige kosmologie, stelt sterrenkundige Geraint Lewis.

Opnieuw twijfels aan de juistheid van de inflatietheorie – 1 oktober 2017

Februari dit jaar was er al een eerste barst in het stevige firmanent van de inflatietheorie, de theorie die zegt dat er zeer kort na de oerknal waarmee het heelal begon een korte periode van exponentiële expansie was. Drie natuurkundigen – Anna Ijjas en Paul J. Steinhardt (één van de bedenkers van de inflatietheorie) van Princeton en Abraham Loeb van Harvard – kwamen toen met het artikel Cosmic inflation Theory faces challenges in het populair wetenschappelijke tijdschrift Scientific American, waarin ze de theorie van de inflatie, die in 1979 als eerste was bedacht door Alan Guth, als niet te testen kwalificeerden en daarmee als onwetenschappelijk.

Cosmology at a Crossroads: Tension With the Hubble Constant – 8 juni 2017

Wendy L. Freedman
We are at an interesting juncture in cosmology. With new methods and technology, the accuracy in measurement of the Hubble constant has vastly improved, but a recent tension has arisen that is either signaling new physics or as-yet unrecognized
uncertainties.

Cern vindt nieuwe hint voor scheurtjes in standaardmodel – 19 april 2017

Fysici hebben nieuwe aanwijzingen gevonden in hun zoektocht naar de heilige graal in het deeltjesonderzoek. Zij vonden mogelijk bewijs voor natuurkunde voorbij het standaardmodel, het model dat (tot nog toe) alle deeltjes en hun onderlinge interacties verbindt.

Gangbare heelalmodel met donkere materie en energie bevestigd door Dark Energy Survey – 3 augustus 2017

Sterrenkundigen hebben door onderzoek aan maar liefst 26 miljoen sterrenstelsels in het kader van de Dark Energy Survey (DES) het gangbare heelalmodel kunnen bevestigen, het zogeheten Lambda-CMD model, het heelal dat er van uit gaat dat er in het heelal naast gewone materie ook donkere energie (Lambda) en koude donkere materie (Cold Dark Matter, CDM) is. Bij DES maken ze gebruik van de 570-megapixel Dark Energy Camera, welke ontwikkeld is door Fermilab en die verbonden is aan de 4-meter Blanco telescoop van het Cerro Tololo Inter-American Observatoryium in Chili. Met die camera konden de sterrenkundigen afgelopen vijf jaren 26 miljoen sterrenstelsels waarnemen, die tot zeven/acht miljard lichtjaar van de aarde verwijderd zijn. Daarbij keken ze naar nauwelijks zichtbare zwaartekrachtslenzen rondom die stelsels, aan de hand waarvan men een indruk kreeg van de ‘ clumpiness’, zeg maar de ruimtelijke verdeling van de brokken (niet zichtbare) donkere materie in de buurt van die stelsels.

Enorme, relatief nabije supercluster van sterrenstelsels ontdekt – 15 juli 2017

Astronomen hebben een zeer uitgestrekte cluster van sterrenstelsels aangetroffen in het sterrenbeeld Vissen. De cluster vormt één van de grootste structuren in het “nabije” universum en bevindt zich op een afstand van 4 miljard lichtjaar vanaf de aarde.

De ontdekking van Saraswati vormt een uitdaging voor de standaard theorie over de evolutie van het universum, het zogenaamde “Koude Donkere Materie” model. Volgens dit model is het ontstaan van een dergelijke structuur namelijk niet mogelijk binnen de huidige leeftijd van het heelal! Dat betekent dat onze theorieën over de groteschaal-structuur van het universum wellicht aan herziening toe zijn.

Veel van het ijzer in het heelal is door de eerste sterrenstelsels geproduceerd – 2 juli 2017

Wetenschappers hebben vastgesteld dat een groot aantal clusters van sterrenstelsels allemaal dezelfde concentratie ijzer bevatten – ongeveer drie keer minder dan de hoeveelheid ijzer binnen de zon. Dit suggereert dat het meeste ijzer binnen het intergalactische gas tussen sterrenstelsels gevormd moet zijn voordat de eerste clusters zijn ontstaan.

Flinke welles-nietes discussies over donkere materie en zwaartekrachtsgolven – 1 juli 2017

Wetenschappers discussiëren wat af. De laatste tijd vallen mij daarbij twee onderwerpen op, waar verhitte debatten over worden gevoerd.

Massa van superzware zwarte gaten in vroege heelal stelt sterrenkundigen voor een raadsel – 13 mei 2017

Zwarte gaten in de kernen van sterrenstelsels kunnen zeer zwaar worden – als voorbeeld ruim vier miljoen zonsmassa zoals het exemplaar Sgr A* in ons eigen Melkwegstelsel en meer dan 3 miljard (!) zonsmassa voor het exemplaar in het centrum van M87 – en dat doen ze door te groeien door aanvoer van materie vanuit de omgeving. Dat kost wel tijd, zou je zo denken. Maar nu hebben de sterrenkundigen verbonden aan het Max-Planck-Institut für Astronomie met behulp van de 8,4 meter telescopen van het W.M. Keck observatorium op Hawaï een drietal ver verwijderde quasars ontdekt, sterrenstelsels met een actief superzwaar zwart gat in hun centrum. Het licht van die quasars heeft er wel 13 miljard jaar over gedaan om de aarde te bereiken en dat betekent dat ze minder dan een miljard jaar na de oerknal, waarmee het heelal 13,8 miljard jaar geleden begon, voorkwamen. Geconstateerd is door de onderzoekers dat de zwarte gaten in die quasars ook zeer zwaar zijn, met massa’s in de orde van miljarden zonsmassa’s. En dat stelt de sterrenkundigen voor een raadsel. Dergelijke zwarte gaten zouden volgens de gangbare modellen minstens honderd miljoen jaar nodig moeten hebben gehad om door toevoer van omringend gas te groeien. Maar de waarnemingen geven aan dat ze dat in minder dan 100.000 jaar geflikt hebben.

Waag het niet de inflatietheorie van de oerknal onwetenschappelijk te noemen – 11 mei 2017

De sterrenkundigen zijn boos. Met name de kosmologen zijn boos, heel boos zelfs. Drie vakgenoten hebben het in februari aangedurfd om de inflatietheorie van de oerknal, de theorie die stelt dat heel kort na het begin van de oerknal, waarmee 13,8 miljard jaar geleden het heelal begon, een zeer korte, maar snelle exponentiële expansie van het heelal plaatsvond, als niet wetenschappelijk te beschouwen.  Het drietal natuurkundigen – Anna Ijjas en Paul J. Steinhardt van Princeton en Abraham Loeb van Harvard, niet de minsten in dit vakgebied – kwamen in februari met een artikel dat oorspronkelijk ‘Pop Goes the Universe’ heette en dat ze onder de naam Cosmic inflation Theory faces challenges in het populair wetenschappelijke tijdschrift Scientific American plaatsten. In dit artikel kwalificeerden ze de theorie van de inflatie, die in 1979 als eerste was bedacht door  Guth, als niet te testen en daarmee als onwetenschappelijk.

De ‘grote leegte’ lijkt toch niet de verklaring voor koude plek in kosmische achtergrondstraling – 2 mei 2017

De koude plek in de kosmische microgolf-achtergrondstraling (op z’n engels: de CMB cold spot) lijkt toch niet veroorzaakt te worden door een gigantische leegte in het heelal, waar relatief minder sterrenstelsels voorkomen dan elders. Je ziet die koude plek hierboven op de befaamde CMB-kaart, een klein gebied aan de hemel dat pakweg 0,00015 graad kouder is dan het gemiddelde van de kosmische achtergrondstraling, die 2,73 K bedraagt, dus iets boven het absolute nulpunt. De achtergrondstraling is het overblijfsel van de straling van de hete oerknal, die in het vroege heelal zeer heet was, maar die door de expansie van het heelal afgekoeld is tot de huidige waarde. In de kosmische achtergrondstraling zijn door de achtereenvolgende satellieten COBE, WMAP en Planck zeer minieme temperatuursverschillen gemeten, die iets warmer (oranje/rood op de kaart) of kouder (blauw) zijn dan gemiddeld.

Reusachtig sterrenstelsel in jong heelal plaatst astronomen voor raad sel– 5 april 2017

Een internationaal team van sterrenkundigen, onder wie de Leidse astronomen Corentin Schreiber en Ivo Labbé, heeft een reusachtig sterrenstelsel ontdekt uit de tijd dat het heelal pas 1,6 miljard jaar jong was. Het stelsel moet kort na de oerknal extreem snel gegroeid moet zijn, wat ingaat tegen alle heersende theorieën. De onderzoekers publiceren hun bevindingen donderdag in Nature.

Oeroud sterrenstof werpt licht op verste object ooit dat ALMA heeft waargenomen – 8 maart 2017

Astronomen hebben de ALMA-telescoop gebruikt om een enorme massa van gloeiend sterrenstof te detecteren in een sterrenstelsel dat we zien toen het heelal slechts vier procent van zijn huidige leeftijd had. Dit stelsel is kort na zijn ontstaan waargenomen en is het verste stelsel ooit waarin stof is gedetecteerd. Deze nieuwe resultaten leveren gloednieuwe inzichten op over de geboorte en explosieve dood van de allereerste sterren.

… Bij de ALMA-waarnemingen is in A2744_YD4 ook het gloeiende schijnsel waargenomen van geïoniseerde zuurstof. Daarmee is dit de verste en dus vroegste detectie van zuurstof in het heelal en is het eerdere ALMA-record uit 2016 gebroken.
… ‘Dit tempo, dat niet ongewoon is voor zo’n ver sterrenstelsel, geeft aan hoe snel het stof in A2744_YD4 is gevormd,’ legt mede-auteur van het onderzoek Richard Ellis (ESO en University College London) uit. ‘Opmerkelijk genoeg was daar maar ongeveer 200 miljoen jaar voor nodig – we zien dit sterrenstelsel dus kort na zijn vorming.’

Cosmic Inflation Theory Faces Challenges – 1 februari 2017

The latest astrophysical measurements, combined with theoretical problems, cast doubt on the long-cherished inflationary theory of the early cosmos and suggest we need new ideas

Wetenschappers hebben mogelijk voor het eerst observationeel bewijs gevonden dat het universum ooit een hologram was – 31 januari 2017

Het lijkt erop dat zij – voor het eerst – observationeel bewijs hebben gevonden dat het universum een groot en complex hologram kán zijn geweest.
Zie ook: Het holografisch principe

Nieuwe meting uitdijing heelal in strijd met standaardmodel kosmologie – 31 januari 2017

Het heelal dijt sneller uit dan tot nu toe werd gedacht. Dit stelt een internationale groep van astronomen op basis van metingen aan vergelegen lichtbronnen. Als hun metingen kloppen, is nieuwe natuurkunde nodig om de snelle uitdijing te verklaren.

Reusachtige halo’s van licht rond vroege sterrenstelsels – 11 januari 2017

Een team van astronomen onder leiding van Jorryt Matthee van de Universiteit Leiden en David Sobral van de University of Lancaster (Verenigd Koninkrijk) heeft ontdekt dat zich rond alle vroege sterrenstelsels gigantische halo’s van zogeheten Lyman-alfafotonen bevinden.

Jonge sterrenstelsels waren…..groen! – 10 januari 2017

Sterrenstelsels in het jonge universum hebben in een veel hoger tempo nieuwe sterren aangemaakt dan bij sterrenstelsels in het lokale universum het geval is – tien tot vijftig keer hoger om precies te zijn. Nu heeft onderzoek uitgewezen dat dergelijke stelsels een groene gloed moeten hebben.

ALMA levert een ongeëvenaarde kijk op de geboorteplaats van de meeste sterren – 29 december 2016

Astronomen hebben voor het eerst kunnen zien waar de meeste sterren die vandaag de dag aan het firmament stralen precies ontstaan zijn. Dit is gedaan door te kijken naar sterrenstelsels op een afstand van 10 miljard lichtjaar, een tijdperk waarin de stervorming in het universum zijn piek bereikt had.

ALMA vindt sterk bewijs voor babyplaneten rondom pasgeboren ster – 13 december 2016

We weten inmiddels dat het heelal wemelt van de planeten, van kleine rotswerelden tot grote gasreuzen. Veel van die planeten draaien rondom volwassen sterren, maar de laatste tijd worden steeds meer planeten gevonden bij piepjonge sterren…..Deze resultaten vormen een bevestiging voor wat astronomen de laatste jaren zijn gaan vermoeden, namelijk dat planeetvorming veel sneller op gang kan komen dan gedacht. HD 163296 is namelijk slechts een paar miljoen jaar oud en toch draaien er massieve planeten omheen…..

Enorm supercluster van sterrenstelsels ontdekt – 16 november 2016

Een internationaal team van astronomen, onder wie de Leidse sterrenkundige Maciej Bilicki, heeft een enorm supercluster van sterrenstelsels ontdekt. Het supercluster was tot nu toe over het hoofd gezien omdat onze eigen Melkweg in de weg zit. De onderzoekers publiceren hun bevindingen binnenkort in het vakblad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Letters. Sterrenkundigen […]

ESO’s VLT detecteert onverwachte reusachtige gloeiende halo’s rond verre quasars – 26 oktober 2016

Een internationaal team van astronomen heeft gloeiende gaswolken ontdekt rond verre quasars. Deze nieuwe survey met het MUSE-instrument van ESO’s Very Large Telescope wijst erop dat halo’s rond quasars veel talrijker zijn dan verwacht. En de eigenschappen van de ontdekte halo’s zijn in sterke tegenspraak met de gevestigde theorieën over het ontstaan van sterrenstelsels in het vroege heelal.

Tot zes miljoen jaar geleden was het Melkwegstelsel ook een quasar – 30 augustus 2016

Onderzoek door een team van sterrenkundigen van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) onder leiding van Fabrizio Nicastro heeft laten zien dat ons eigen Melkwegstelsel tot zo’n zes miljoen jaar geleden heel wat actiever was en dat het centrale zwarte gat zoveel straling produceerde dat het een quasar was.

Lege ruimte in het heelal bevestigt Algemene Relativiteitstheorie – 12 augustus 2016

Alsof je naar de gaten in een kaas kijkt om meer te weten te komen over de kaas tussen de gaten. Dat is wat sterrenkundigen van Ohio State University hebben gedaan. Ze keken naar de lege ruimtes in het heelal, de ruimtes waar zich geen sterrenstelsels bevinden, de ruimtes tussen de clusters en superclusters van sterrenstelsels, en met behulp daarvan konden ze de Algemene Relativiteitstheorie (ART) van Albert Einstein uit 1915 bevestigen.

(Of toch niet)

Metingen aan snelheid uitdijing heelal leveren verschillende waarden op – 23 juli 2016

  • waarnemingen aan type Ia supernovae gedaan door de Hubble ruimtetelescoop geven een waarde van 73 km/s per Mpc, met een onzekerheid van 2,4%.
  • waarnemingen aan temperatuurafwijkingen in de kosmische microgolf-achtergrondstraling (CMB) door de Planck satelliet geven een waarde aan die 9% lager ligt, te weten 67 (km/s)/Mpc. Onzekerheid daarvan: 1%.
  • zoals Olaf van Kooten vorige week blogde heeft men met de BOSS survey 1,2 miljoen sterrenstelsels – onderdeel van de Sloan Digital Sky Survey (SDSS) – bestudeerd en op grond daarvan heeft men de waarde van de Hubble constante bepaalt 67 (km/s)/Mpc, een bevestiging dus van de waarde die met Planck is gedaan. Onzekerheid van de BOSS-meting: 1,5%

Nederlandse onderzoekers bewijzen zwaartekrachtskolk – 12 juli 2016

Een internationaal team van astronomen, onder wie vier sterrenkundigen van de Universiteit van Amsterdam, hebben het bestaan bewezen van een zwaartekrachtskolk rond een zwart gat. De ontdekking verklaart een mysterie dat astronomen dertig jaar bezighield en opent de weg om theorieën over de zwaartekracht te testen. De sterrenkundigen publiceren hun bevindingen vandaag in het vakblad […]

Hubble ontdekt dat heelal wellicht sneller uitdijt dan gedacht – 2 juni 2016

Door waarnemingen met de ESA/NASA Hubble ruimtetelescoop aan 19 sterrenstelsels hebben sterrenkundigen ontdekt dat het heelal wellicht sneller uitdijt dan men eerst dacht.

Nieuwe waarde van de constante: 73,2 km/s/Mpc.

UvA-hoogleraar komt met eigen, alternatieve theorie zwaartekracht – 1 april 2016

Eén van de belangrijkste speurtochten van de hedendaagse natuurkunde, naar donkere materie in het heelal, berust op een misverstand. Dat zegt de Amsterdamse theoreticus prof. Erik Verlinde. De donkere materie, die geen licht geeft maar wel zwaartekracht geeft, bestaat niet volgens Verlinde, die dezer dagen een alternatieve zwaartekrachttheorie publiceert.

Grootste structuur in het waarneembare universum ontdekt? – 15 maart 2016

Astronomen hebben een enorme structuur in het verre universum ontdekt, de zogenaamde BOSS Great Wall, een verzameling van 830 clusters van sterrenstelsels met een diameter van één miljard lichtjaar.

Toch zijn niet alle astronomen overtuigd. De BOSS Great Wall bevat namelijk vele knikken, bochten en holtes die niet voorkomen in bijvoorbeeld de Sloan Great Wall. Het is daarom de vraag of je de BOSS Great Wall wel als één structuur kunt beschouwen.

Hubble ziet uitzonderlijk helder sterrenstelsel op recordafstand – 3 maart 2016

Sterrenkundigen zijn er in geslaagd om met de NASA/ESA Hubble Space Telescope (HST) een sterrenstelsel waar te nemen dat op een recordafstand van de aarde staat. Nooit eerder werd een sterrenstelsel gevonden dat zo ver van de aarde verwijderd is – maar liefst 13,4 miljard lichtjaar van ons vandaan. GN-z11, zoals het stelsel wordt genoemd, heeft een roodverschuiving van maar liefst 11,1, hetgeen betekent dat het al 400 miljoen jaar na de oerknal bestond, het begin van het heelal, dat 13,8 miljard jaar achter ons ligt.

Stervorming in verre clusters van sterrenstelsels – 15 februari 2016

De eerste sterren verschenen zo’n honderd miljoen jaar na de oerknal op het toneel. Sindsdien hebben sterren (en processen die verband houden met stervorming) het universum verlicht en geleid tot zware elementen, planeten, zwarte gaten en zo’n beetje alle interessante zaken in het huidige heelal. Toen het heelal zo’n drie miljard jaar oud was (het […]

Fermi zag 0,4 seconden na LIGO’s zwaartekrachtgolf GW150914 een gamma-uitbarsting!  – 14 februari 2016

We zijn nog maar net bekomen van het nieuws van afgelopen donderdag dat men met de Advanced LIGO detector in de VS zwaartekrachtsgolven heeft ontdekt of er is aanvullend nieuws hierover: uit dit wetenschappelijke artikel blijkt dat de Amerikaanse Fermi ruimtesatelliet 0,4 seconden nadat LIGO op 14 september 2015 om 09:50:45 uur UTC de zwaartekrachtsgolven […]

Nog even wat nabranders over GW150914 – 12 februari 2016

Het is vandaag ‘the day after the day before‘, de dag na de bekendmaking van de ontdekking van zwaartekrachtsgolven met de LIGO detector in de VS. In ongeveer een ziljoen mediaberichten heb ik over de ontdekking gelezen en de helft daarvan lezende heb ik enkele interessante dingetjes gezien. Daarnaast heb ik gisteren met collega-blogger Paul Bakker […]

LIGO heeft zwaartekrachtsgolven van botsende zwarte gaten ontdekt – 11 februari 2016

De kogel is door de kerk! Nadat Einstein het bestaan ervan meer dan een eeuw geleden voorspeld heeft, is het einde van een tientallen jaren durende zoektocht eindelijk bereikt. Met behulp van het LIGO-observatorium (Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory) hebben astronomen werkelijk zwaartekrachtgolven waargenomen, rimpels in het weefsel van ruimte en tijd. De ontdekking is […]

ALMA ontdekt onverwacht koude stofdeeltjes in planeet-vormende schijf – 3 februari 2016

Astronomen hebben met de telescopen ALMA en IRAM voor het eerst een rechtstreekse meting gedaan van de temperatuur van de grote stofdeeltjes in het buitenste deel van een planeet-vormende schijf rond een jonge ster. Door een nieuwe techniek toe te passen op een object dat de bijnaam Vliegende Schotel draagt, hebben zij ontdekt dat de deeltjes veel kouder zijn dan verwacht: –266 graden Celsius. Dit verrassende resultaat wijst erop dat de bestaande schijfmodellen moeten worden bijgesteld.

Helderste `oer-ster` ooit ontdekt – 24 januari 2016

Met de Europese New Technology Telescope in Chili is de helderste `ultra-metaalarme` ster tot nu toe ontdekt. De ster, met de catalogusaanduiding 2MASS J18082002–5104378, heeft een visuele helderheid van magnitude 11,9. Dat betekent dat hij in een forse amateurtelescoop al zichtbaar is.

Verre supernova breekt helderheidsrecord – 14 januari 2016

Astronomen hebben een supernova waargenomen die een recordhoeveelheid licht en andere vormen van straling produceerde. De ’superknal’, die plaatsvond in een sterrenstelsel op 3,8 miljard lichtjaar van de aarde, was tweemaal zo helder als de helderste supernova die tot nu toe was geregistreerd (Science, 15 januari). Op het hoogtepunt van de explosie produceerde de exploderende ster 570 miljard keer zoveel licht als onze zon.

‘Groene erwten’ maakten het heelal doorzichtig – 13 januari 2016

Nieuw onderzoek door een internationaal team van astronomen bevestigt wat al een tijdje werd vermoed: het waren de eerste sterrenstelsels die ons heelal doorzichtig hebben gemaakt. Waarnemingen van een bijzonder ‘groen’ stelsel laten namelijk zien dat stelsels van dit type genoeg energierijke straling produceren om grote hoeveelheden waterstof in hun omgeving te ioniseren (Nature, 14 januari).

Mysterieuze verre gaswolken blijken embryonale sterrenstelsels te zijn – 8 januari 2016

In de sterloze leegte van de intergalactische ruimte bevinden zich gaswolken die zo oud als de Melkweg zijn. Ze produceren geen zichtbaar licht en stralen nauwelijks warmte uit. Dit soort damped Lyman alpha systems (DLA’s) zijn in de jaren ’70 ontdekt en zijn alleen zichtbaar als het licht van een verre en heldere quasar er doorheen schijnt.

De wolken staan allemaal op een afstand van minimaal 11 miljard lichtjaar en daaruit hebben de betrokken astronomen een fascinerende conclusie getrokken: DLA’s zijn embryonale sterrenstelsels! In de toekomst hopen de onderzoekers gebruik te kunnen maken van Hubble om die wolken te fotograferen. Wil je weten hoe honderd miljard ongeboren sterren eruit zien? Dat hopen we binnenkort te ontdekken

Zware cluster ontdekt op recordafstand – 8 januari 2016

Amerikaanse astronomen hebben, op 10 miljard lichtjaar van de aarde, een omvangrijke cluster van sterrenstelsels ontdekt. De cluster telt mogelijk duizenden afzonderlijke stelsels en heeft duizend keer zo veel massa als onze Melkweg. Daarmee is het de zwaarste cluster die op deze grote afstand is opgespoord.

Astronomen gingen ervan uit dat de materie die bij de oerknal is ontstaan, pas na honderden miljoenen jaren voldoende was afgekoeld om sterrenstelsels te kunnen vormen. Daarna zou het nog miljarden jaren hebben geduurd voordat deze stelsels zich in clusters van enige omvang hadden gegroepeerd. Maar het lijkt er nu dus op dat er door onderlinge botsingen al in een wat vroeger stadium zware clusters zijn gevormd.

Zie hier Tayna, het zwakste object dat ooit in het verre/vroege heelal is gevonden – 3 december 2015

Tayna is een klein sterrenstelsel, pakweg zo groot als de Grote Magelhaense Wolk, en momenteel is het het zwakste object dat men ooit heeft waargenomen in het verre en vroege heelal. Tayna kwam al voor toen het heelal nog maar 400 miljoen jaar oud was.

VISTA legt de eerste reuzenstelsels vast – 18 november 2015

ESO’s VISTA-surveytelescoop heeft een horde zware sterrenstelsels opgespoord die al bestonden toen het heelal nog in zijn kinderschoenen stond. Door meer van deze stelsels te ontdekken en onderzoeken zijn astronomen er achter gekomen wanneer deze monsterstelsels voor het eerst op het toneel verschenen.

Bovendien hebben de astronomen vastgesteld dat zware sterrenstelsels veel talrijker waren dan verondersteld. De tot nu toe verscholen gebleven stelsels vormen de helft van de populatie zware stelsels die bestond toen het heelal 1,1 à 1,5 miljard jaar oud was. Deze nieuwe resultaten zijn overigens in strijd met de huidige modellen van de vorming van sterrenstelsels in het jonge heelal. Volgens deze modellen bestonden er in dat vroege tijdperk nog geen ‘monsterstelsels’.

Een nieuwe manier van denken zet ons begrip van de ruimtetijd volledig op z’n kop – 12 november 2015

Eén van de vreemdste aspecten van de kwantummechanica is verstrengeling. Immers, als twee deeltjes elkaar op een gigantische afstand beïnvloeden, dan wordt een fundamenteel principe in de natuurkunde geschonden, namelijk lokaliteit: dingen die op een specifieke positie in de ruimte plaatsvinden, kunnen alleen nabije posities beïnvloeden. Maar wat als lokaliteit – en de ruimte zelf – helemaal niet fundamenteel zijn? De auteur George Musser verkent de implicaties in zijn nieuwe boek, Spooky Action At a Distance (“spookachtige werking op afstand”).

Mega-cluster van sterrenstelsels in het jonge universum ontdekt – 5 november 2015

Astronomen hebben met behulp van de Spitzer-ruimtetelescoop en de Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) een gigantische cluster van sterrenstelsels ontdekt in het verre universum. De cluster staat op een afstand van 8,5 miljard lichtjaar en is de grootste structuur die ooit op een dergelijke afstand ontdekt is.

Bij de waarnemingen werd één cluster ontdekt, MOO J1142+1527, die veel massiever was dan de rest. Gebaseerd op onze kennis van de evolutie van clusters, is die cluster waarschijnlijk één van de slechts vijf megaclusters die destijds bestonden in het waarneembare universum.

Ruimtetelescoop spoort honderden zwakke, verre sterrenstelsels op – 22 0ktober 2015

Bij waarnemingen met de Hubble-ruimtetelescoop zijn honderden zwakke, verre sterrenstelsels opgespoord waarvan sommige al bestonden toen het heelal nog maar 600 miljoen jaar oud was.

“Parallelle universums bestaan echt en hebben invloed op onze wereld” – 22 oktober 2015

Kwantummechanica is dusdanig vreemd en contra-intuitief, dat de beroemde natuurkundige Richard Feynman ooit opmerkte dat “niemand kwantummechanica werkelijk begrijpt”. Ondanks dat alles hebben experimenten keer op keer uitgewezen dat kwantummechanica “echt” is en een correcte omschrijving vormt voor de gebeurtenissen op subatomaire schaal. Pogingen om de bizarre consequenties van de kwantumtheorie te verklaren hebben geleid tot breinbrekende ideeën, zoals de Kopenhagen-interpretatie en de vele-werelden-interpretatie.

Suzaku satelliet onthult dat de gemiddelde chemische samenstelling van het universum op de grootste schaal dezelfde is als die van onze zon – 20 oktober 2015

Met de Japanse röntgenkunstmaan Suzaku is ontdekt dat de chemische elementen waaruit het heelal bestaat ook op de allergrootste schaal heel gelijkmatig verdeeld zijn.

Is deze kosmische ring van negen gammaflitsers het grootste object in het heelal? – 13 september 2015

Onlangs is een negental gammaflitsers ontdekt, die allemaal op een afstand staan van ongeveer zeven miljard lichtjaar (± 200 miljoen lichtjaar) en die aan de hemel een spiraalvormige ring vormen met een grootste diameter van 43°. De groep sterrenkundigen die deze gammaflitsers heeft waargenomen denken dat er wellicht een fysiek verband is en dat ze allemaal deel uitmaken van een grootschalige structuur van sterrenstelsels, een hypercluster die met een omvang van vijf miljard lichtjaar het grootste gravitationeel gebonden object in het heelal zou zijn.

Hubble ‘ziet’ groot aantal zeer jonge sterrenstelsels – 8 september 2015

Met de Hubble Space Telescope zijn statistische aanwijzingen gevonden voor het bestaan van enorme aantallen sterrenstelsels in het pasgeboren heelal. In een artikel dat vandaag gepubliceerd is in Nature Communications schrijven astronomen van de Universiteit van Californië in Irvine dat er een paar honderd miljoen jaar na de oerknal minstens tien maal zo veel kleine, onregelmatig gevormde sterrenstelsels bestonden dan tot nu toe op basis van eerdere Hubble-waarnemingen bekend was.

De energierijke straling van die allereerste sterren is ca. 13,3 miljard jaar onderweg geweest naar de aarde. (HD Afkomstig van 500 miljoen jaar na de oerknal)

Lyα EMISSION FROM A LUMINOUS z = 8.68 GALAXY: IMPLICATIONS FOR GALAXIES AS TRACERS OF COSMIC REIONIZATION – 28 augustus 2015

Astrofysici hebben het oudste en meest verafgelegen sterrenstelsel ooit waargenomen. EGS8p7 is 500 miljoen jaar jonger dan het universum zelf, en zijn ontdekking kan de huidige theorieën over de evolutie van het vroege heelal veranderen.

Melkwegachtige sterrenstelsels ontstonden mogelijk al vroeg – 7 augustus 2015

Grote schijfsterrenstelsels, zoals ons eigen Melkwegstelsel, ontstonden mogelijk al zo’n 500 miljoen jaar na de oerknal. Dit blijkt uit een nieuwe computersimulatie.

Sterrenstelsel ontdekt op 13,23 miljard lichtjaar afstand – 5 augustus 2015

Een internationaal team van astronomen, onder wie enkele Leidse wetenschappers, heeft het verste sterrenstelsel tot nu toe opgespoord. Het licht van het stelsel, dat EGS8p7 ‘heet’, heeft er 13,23 miljard jaar over gedaan om de aarde te bereiken. Dat betekent dat het al bestond toen het heelal nog maar 550 miljoen jaar oud was.
Zie ook: Planck: eerste sterren heelal ontstonden 100 miljoen jaar later dan gedacht
Uit de Planck-metingen blijkt dat die eerste sterren pas 550 miljoen jaar na de oerknal hun werk deden, dus 100 miljoen jaar later. …..met Hubble zijn sterrenstelsels gefotografeerd, die er al 300 á 400 miljoen jaar na de oerknal waren.

Oude sterren hebben hun lithiumvoorraad afgebroken – 5 augustus 2015

Astronomen hebben een mogelijke oplossing gevonden voor het raadselachtige gegeven dat de oudste sterren in het heelal veel minder lithium bevatten dan verwacht.

Ring van gammaflitsen stelt astronomen voor raadsel – 4 augustus 2015

Een team van Hongaarse en Amerikaanse astronomen heeft mogelijk de grootste structuur in de kosmos ontdekt: een ‘ring’ van sterrenstelsels met een middellijn van meer dan vijf miljard lichtjaar. Volgens de gangbare theorieën over ontstaan en evolutie van het heelal zijn zulke grote structuren eigenlijk niet goed verklaarbaar.

Lithium ontdekt bij stellaire explosie – 29 juli 2015

Voor het eerst hebben astronomen het element lithium kunnen aantonen in het materiaal dat bij een nova-explosie is weggeblazen. Daarmee is een stukje van de puzzel van de chemische evolutie van de Melkweg gevonden waar al lang naar gezocht werd. Naast waterstof en helium is het lichte lithium het enige element dat (in geringe hoeveelheden) al tijdens de oerknal, 13,8 miljard jaar geleden, is gevormd.

Astronomen ontdekken nieuwe klasse van superdichte, supercompacte sterrenstelsels – 29 juli 2015

Hoe zou onze nachthemel eruit zien als de sterdichtheid een miljoen keer groter zou zijn? Geloof het of niet, maar dat soort plaatsen bestaan echt – ze worden ultracompacte dwergstelsels genoemd en astronomen beschouwen ze als een compleet nieuwe klasse van sterrenstelsels. Astronomen van de Universiteit van San José hebben nu een recordaantal van die ultracompacte dwergen ontdekt in gegevens van de Sloan Digital Sky Survey. Deze exotische objecten doen denken aan bolvormige sterrenhopen, maar zijn soms wel duizend keer zo helder.

ALMA voor het eerst getuige van de vorming van sterrenstelsels in het vroege heelal – 22 juli 2015

Met behulp van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) zijn de verste wolken van sterren-vormend gas gedetecteerd die ooit in normale sterrenstelsels in het vroege heelal zijn aangetroffen. Dankzij de nieuwe waarnemingen beginnen astronomen te zien hoe de eerste sterrenstelsels zijn gegroeid en hoe ze tijdens het reïonisatietijdperk de kosmische mist hebben opgeruimd. Het is voor het eerst dat dergelijke stelsels als meer te zien zijn dan vage vlekjes.

Al sinds 1948 denkt de wetenschap dat ons hele heelal is ontstaan in een zogeheten ‘big bang’. Een oerknal waaruit alles ontstaan is: het hele universum met alle sterren, planeten en uiteindelijk leven tot aan de mens.

VLT levert beste observationele bewijs voor eerste generatie sterren in het heelal – 17 juni 2015

Astronomen hebben, met behulp van ESO’s Very Large Telescope, het verreweg helderste sterrenstelsel ontdekt dat tot nu toe in het vroege heelal is aangetroffen. Ook hebben ze sterk bewijs gevonden dat het stelsel sterren van de eerste generatie bevat.

Dat betekent dat deze oersterren uit slechts drie elementen bestaan: waterstof, helium en sporen van lithium.

Geplande waarnemingen met de VLT, ALMA en de Hubble-ruimtetelescoop van NASA en ESA moeten het definitieve bewijs leveren dat nu inderdaad populatie-III-sterren zijn ontdekt, en meer voorbeelden daarvan opleveren.

Jonge sterrenstelsels zijn rijk aan koolstof en verrassend zwaar – 4 juni 2015

Sterrenstelsels op ongeveer 13 miljard lichtjaar van de aarde vertonen een ‘mist’ van koolstof. Dat blijkt uit nieuwe waarnemingen met ALMA, een array van radioschotels in het noorden van Chili. Het is voor het eerst dat een duidelijke radiosignatuur van koolstofatomen in zulke verre, jonge stelsels is waargenomen (Nature, 25 juni).

Uit de snelheden waarmee de nu opgespoorde koolstofatomen bewegen, leiden astronomen af dat de onderzochte sterrenstelsels verrassend ’zwaar’ zijn. Met massa’s van tien tot honderd miljard zonsmassa’s doen ze niet veel onder voor onze Melkweg. Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat sterrenstelsels in het vroege heelal doorgaans minder massa hadden dan hun latere soortgenoten. (EE)

Astronomen spotten drie stokoude sterren – 29 mei 2015

Een internationaal team van wetenschappers heeft drie Methusalem-sterren gevonden. Deze sterren zijn dertien miljard jaar oud en zijn dus kort na de oerknal ontstaan. Astronomen hopen zo meer te leren over hoe het jonge heelal eruit zag.

Verder valt op dat de Methusalem-sterren geen lithium bevatten, terwijl dit element wel in het oorspronkelijke gas aanwezig zou moeten zijn.

Zie ook: Big Bang aftermath: Ancient stars from birth of the universe – 28 mei 2015

Astronomers have discovered three “cosmic Methusalems” from the earliest years of the universe. These unusual stars are about 13 billion years old and experts assign them to the first generations of stars after the “dark ages.” The chemical qualities of these extremely rare stellar bodies enable new insights into the events that must have led to the origins of the stars. The first stars have been assumed to be high-mass and to shine especially brightly. However, the latest observations point to hitherto unknown phenomena in the young universe, allowing for the emergence of much smaller stars.

Apart from hydrogen and helium they contain only extremely small quantities of other chemical elements, these include a striking amount of carbon.

The three newly discovered stars display no trace of lithium, although this chemical element is also contained in the original gas.

De bouwstenen van planeten ontstaan al vroeg – 27 mei 2015

Wetenschappers van de universiteit van Victoria zijn van mening dat de bouwstenen van planeten al vroeg ontstaan en niet pas op het moment dat er een protoplanetaire schijf is gevormd. Zij presenteerden de onderzoeksresultaten op een wetenschappelijke conferentie in Canada.

WISE ontdekt meest lichtsterke sterrenstelsel in het heelal – 21 mei 2015

Gebruikmakend van NASA’s Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) satelliet hebben sterrenkundigen het meest lichtsterke sterrenstelsel in het heelal tot nu toe ontdekt.

Dat roept ook meteen een vraag op bij de sterrenkundigen: hoe kan zo vroeg in het heelal al zo’n zwaar zwart gat voorkomen?

Astronomen meten verste sterrenstelsel ooit – 5 mei 2015

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van Pascal Oesch van Yale University (VS) heeft een sterrenstelsel gevonden uit de tijd dat het heelal nog maar 5% van zijn huidige leeftijd had. De exacte afstand van het buitengewoon heldere sterrenstelsel is met een van de Keck-telescopen op Hawaï vastgesteld op ruim 13 miljard lichtjaar (roodverschuiving 7,73). Daarmee is dit het verste melkwegstelsel dat ooit is gezien.
Het onderzoeksresultaat roept ook weer nieuwe vragen op. Het bevestigt dat er in de babytijd van het heelal al zware sterrenstelsels waren, maar toont ook aan dat ze totaal andere fysische eigenschappen bezaten dan de huidige sterrenstelsels om ons heen.

Water ontstond mogelijk al binnen één miljard jaar na de oerknal – 28 april 2015

Theoretisch onderzoek van astronomen aan het Harvard-Smithsonian Center for Astrophsycis lijkt uit te wijzen dat het heelal al veel waterdamp bevatte toen het nog slechts één miljard jaar oud was. De nieuwe resultaten worden gepubliceerd in Astrophysical Journal Letters.

Oerknal is aangestoken – 26 maart 2015

De oerknal is zeer waarschijnlijk aangestoken. Dat zegt forensisch deskundige Jekko van der Lugt van brandweerkorps Haarlemmermeer-West.“We hebben hier duidelijk te maken met een focaal proces. In mijn carrière heb ik er daar duizenden van gezien,” aldus de brandweerofficier. “De oerknal heeft zich duidelijk vanuit één plek verder verspreid. Ik zeg: aangestoken. Meer moet je mij niet vragen.”

Chemische vingerafdruk van oude supernova in dwergstelsel ontdekt – 25 maart 2015

Sterrenkundigen van het Carnegie Institution for Science hebben in het Sculptor sterrenstelsel, een dwergstelsel dat om onze eigen Melkweg heen draait, twee sterren ontdekt, wiens ‘chemische vingerafdruk’ verraadt dat ze 13 miljard jaar geleden, toen de Melkweg en het Sculptor stelsel nog zeer jong waren, ontstaan zijn uit de materie die de ruimte in werd geblazen bij één enkele supernova met afwijkende eigenschappen.

Vroegrijpe kosmische kleuter ontdekt in piepjong heelal – 2 maart 2015

Astronomen hebben in het jonge heelal een verrassend sterrenstelsel ontdekt. Het sterrenstelsel is namelijk veel verder ontwikkeld dan zo kort na de oerknal voor mogelijk werd gehouden.
Je zou maar raar opkijken als je op kraamvisite gaat bij een vriend of vriendin en daar in de wieg een vrolijk kletsende kleuter aantreft. Toch is dat ongeveer wat onderzoekers overkomen is toen ze met behulp van de Very Large Telescope (VLT) en het Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) één van de jongste en verste sterrenstelsels onderzochten die ooit zijn waargenomen. Ze hadden verwacht een baby-sterrenstelsel te zien, maar stuitten op een verrassend ontwikkeld stelsel.

Zie ook: ALMA en VLT onderzoeken verrassend stofrijk en ver ontwikkeld stelsel

Massaverhouding tussen protonen en elektronen al 12,4 miljard jaar hetzelfde – 25 februari 2015

Door gebruik te maken van de spectra van een zeer ver weg staande quasar zijn sterrenkundigen erin geslaagd om vast te stellen dat de verhouding tussen de massa van het proton en dat van het elektron al 12,4 miljard jaar hetzelfde is en wel met een precisie van één miljoenste.

Experiment sluit Kameleonveld als verklaring voor donkere energie uit – 22 februari 2015

Er zijn twee modellen die zeggen wat die donkere energie is: de theorie van de kosmologische constante, die zegt dat de donkere energie een intrinsieke eigenschap van de ruimtetijd zelf is en die constant is, en de scalar veldtheorie, die stelt dat de donkere energie een energieveld is dat kan variëren met de tijd.
Donkere energie, het mysterieuze goedje dat ruim 68% van alle massa-energie in het heelal uitmaakt, blijkt niet veroorzaakt te worden door het zogeheten Kameleonveld, zo blijkt uit experimenten die onlangs uitgevoerd zijn.

Quantum Equations Suggest Big Bang Never Happened – 10 februari 2015

“De Oerknal-singulariteit is het grootste probleem van de algemene relativiteitstheorie, omdat de wetten van de fysica daar niet meer blijken te bestaan,” zegt Dr Ahmed Farag Ali van de Benha University in Egypte. In samenwerking met Professor Saurya Das van de Universiteit van Lethbridge in Canada, heeft Ali een reeks vergelijkingen opgesteld die een universum beschrijft zoals die van Hoyle; één zonder begin of einde. Een deel van hun werk is gepubliceerd in Physics Letters B , terwijl binnenkort een papieren versie van Das en Rajat Bhaduri van Manchester University in Canada wordt gepubliceerd.

Planck reveals first stars were born late – 5 februari 2015

Volgens de resultaten van Planck moet het minstens 550 miljoen jaar geduurd hebben voordat de eerste sterren hun licht lieten zien. Maar dit is in tegenspraak met foto’s van Hubble. Daarop staan namelijk complete sterrenstelsels die al 300 á 400 miljoen jaar na de oerknal waren.
Zie ook: Planck: eerste sterren heelal ontstonden 100 miljoen jaar later dan gedacht.
en: Hubble kiekt piepjong universum en kan eerste sterren bijna zien

Zwaartekrachtsgolven in kosmische achtergrondstraling blijven spoorloos – 31 januari 2015

Het is definitief: het polarisatiesignaal dat vorig jaar met de BICEP2-telescoop werd gedetecteerd in de kosmische achtergrondstraling is volledig veroorzaakt door stof in onze eigen Melkweg. Vorig jaar gingen wetenschappers van het BICEP2-project er nog van uit dat de door hen waargenomen polarisatie veroorzaakt moest zijn door zwaartekrachtsgolven in de ruimtetijd, opgewekt tijdens de supersnelle inflatie-periode van het heelal in de allereerste fractie van een seconde na de oerknal.
….
De bij de drie projecten betrokken wetenschappers zijn er echter stellig van overtuigd dat dit niet hoeft te betekenen dat er na de oerknal geen inflatieperiode is geweest. Vooralsnog gaan ze ervan uit dat het gezochte signaal simpelweg te zwak is om met de bestaande instrumenten te kunnen detecteren (EE)

Opnieuw zeer massief cluster in jong universum ontdekt – 22 december 2014

Het is niet voor het eerst dat onderzoekers zo’n massief sterrencluster ontdekken. Nog niet zo lang geleden ontdekten ze El Gordo: een enorm sterrencluster dat zich op ongeveer zeven miljard lichtjaar van de aarde bevindt. Die vondst was al heel verrassend: volgens de modellen die onderzoekers nu gebruiken om de evolutie van het universum te beschrijven, zou er maar een kleine kans zijn om zulke grote sterrenclusters al zo vroeg in het universum aan te treffen. Nu opnieuw een enorm sterrencluster op grote afstand van de aarde is aangetroffen, komen die modellen verder op losse schroeven te staan.

Sterrenstelsels kwamen vroeger tot rust dan verwacht – 31 oktober 2014

Astronomen hebben ontdekt dat sterrenstelsels veel eerder hun huidige vorm bereikt hebben dan verwacht.

B-mode polarisatie in kosmische achtergrondstraling gezien door POLARBEAR – 21 oktober 2014

De meer dan 70 sterrenkundigen verbonden aan het POLARBEAR-experiment op het 5000 meter hoog gelegen Chajnantor-plateau in de Atacamawoestijn in Chili hebben in de kosmische microgolf-achtergrondstraling, het tot 2,7 Kelvin afgekoelde restant van de hete straling uit de oerknal van het heelal, patronen ontdekt die B-mode polarisatie zijn.

Eén van de eerste sterrenstelsels ooit gevonden? – 17 oktober 2014

Met de Hubble-ruimtetelescoop hebben wetenschappers een stokoud sterrenstelsel gevonden. Of piepjong, het is net hoe je het bekijkt. Het sterrenstelsel is ruim 13 miljard lichtjaar van ons verwijderd. Dit sterrenstelsel is 500 miljoen jaar na de oerknal gevormd. Het is daarmee één van de eerste sterrenstelsels in het heelal.

Planck: het BICEP2-signaal komt door stof, niet door zwaartekrachtsgolven – 22 september 2014

Vandaag zijn de analyses van het Planck team over polarisatie van stof in onze Melkweg verschenen en daaruit blijkt dat het signaal van polarisatie dat door de BICEP2-detector in de kosmische microgolf-achtergrondstraling (Engelse afkorting: CMB) is gemeten niet komt door primordiale zwaartekrachtsgolven uit de inflatieperiode van de oerknal, maar dat het volledig door lokaal stof in onze Melkweg komt. Oeioeioei…. da’s een keiharde tegenvaller voor het BICEP2-team, dat op 17 maart wereldkundig maakte dat zij er heilig van overtuigd was dat de gemeten polarisatie in de CMB veroorzaakt wordt door zwaartekrachtsgolven uit de oerknal.
Zie ook: Direct bewijs gevonden voor oerknaltheorie: met dank aan zwaartekrachtsgolven – 17 maart 2014

Sterkte elektromagnetische wisselwerking laatste tien miljard jaar onveranderd – 16 september 2014

Door met de drie krachtigste optische telescopen op aarde te kijken naar een ver verwijderde quasar zijn sterrenkundigen er in geslaagd om aanwijzingen te vinden dat de sterkte van de elektromagnetische wisselwerking de afgelopen tien miljard jaar niet is veranderd.

Bron

PDF

Jonge universum bevat “onmogelijk” aantal supergrote sterrenstelsels – 10 september 2014

Uit waarnemingen die zijn verricht door de Spitzer-ruimtetelescoop is gebleken dat heel snel na de oerknal al supergrote sterrenstelsels ontstaan zijn, wel 100 keer groter dan onze Melkweg. Dat zou, met de huidige modellen, helemaal niet mogelijk moeten zijn. Is er werk aan de winkel voor de heren kosmologen?

Lithiumprobleem beperkt zich niet tot de Melkweg – 10 september 2014

Het lichte chemische element lithium dat nu aanwezig is in het heelal is merendeels gevormd tijdens de oerknal, net als waterstof en helium, maar dan in veel kleinere hoeveelheden. Astronomen kunnen heel nauwkeurig berekenen hoeveel lithium er in het vroege heelal aanwezig moet zijn geweest, en daaruit afleiden hoeveel lithium de oudste sterren zouden moeten vertonen. Maar de chemische boekhouding klopt niet: de sterren bevatten ongeveer drie keer zo weinig lithium als verwacht. Ondanks decennia van onderzoek is dit raadsel nog steeds onopgelost.

Het lithiumprobleem is bevestigd – 28 augustus 2014

Wetenschappers hebben het zogenaamde “lithiumprobleem” bevestigd. Menig lezer zal zich afvragen “nou en” – maar toch is dit een belangrijk iets.

Top 10 van de onopgeloste mysteries in de wetenschap – 25 juni 2014

Waarom is er meer materie dan antimaterie?
Waar is al het Lithium?
Waar is donkere materie van gemaakt?
Wat is donkere energie?

Satellietstelsels gehoorzamen niet aan het standaardmodel – 12 juni 2014

De satellietstelsels van de Melkweg en Andromeda blijken niet te gehoorzamen aan het standaardmodel van de kosmologie, zo blijkt uit onderzoek.
Volgens het zogenaamde “lambda cold dark matter model” zouden satellietstelsels talrijk moeten zijn en een enigszins bolvormige verspreiding moeten hebben rondom grote spiraalstelsels. Bovendien zouden de stelsels in willekeurige richting moeten draaien.
Dat is echter niet wat wordt waargenomen. Het blijkt namelijk dat satellietstelsels in werkelijkheid veel minder talrijk zijn en allemaal in hetzelfde vlak draaien – bovendien allemaal in dezelfde richting (ongeveer zoals de planeten die rondom de zon draaien). De kans dat dit op toeval berust is 1 op 100.000.
(Publicatie als PDF)

Gerucht: BICEP2-signaal zou ‘vervuild’ zijn met straling Melkweg – 12 mei 2014

Er gaat het gerucht in de blogosfeer van natuurkundigen dat het zou kunnen zijn dat het BICEP2-signaal van de B-mode polarisatie vervuild zou zijn met voorgrondstraling, afkomstig van het magnetische veld van de Melkweg.

Oerknaltheorie – 1 mei 2014

Het bewijs, op basis van gedetailleerde metingen van de grootte en helderheid van honderden melkwegstelsels, draagt bij aan een groeiende lijst van opmerkingen die de voorspellingen van de steeds complexere Oerknaltheorie tegenspreken.

Een nieuwe publicatie betwijfelt het eerste experimentele bewijs van kosmische inflatie. – 16 april 2014

Volgens drie onderzoekers zou een groot deel, zo niet het hele effect, kunnen komen door kosmische stofwolken. Klik hier voor het artikel
Zie ook: Direct bewijs gevonden voor oerknaltheorie: met dank aan zwaartekrachtsgolven – 17 maart 2014

Grootste verre cluster sterrenstelsels blijkt nóg groter dan gedacht – 4 april 2014

Nieuwe observaties van het grootste verre cluster sterrenstelsels dat ons tot op heden bekend is, wijzen erop dat het zo’n 43 procent groter is dan we dachten. En daarmee doet het cluster zijn bijnaam ‘El Gordo’ – wat zoveel betekent als ‘de dikke’ – meer dan eer aan.

De zwaartekracht is al zeker negen miljard jaar onveranderd gebleven – 24 maart 2014

De zwaartekracht is al negen miljard jaar onveranderd gebleven. Die conclusie trekken Australische onderzoekers nadat ze de gegevens van alle supernova’s die ooit bestudeerd zijn, bundelden.

Kosmische inflatie nog niet echt bewezen – 20 maart 2014

While the Inflationary signal remains the best motivated source, the current measurement unfortunately still allows for the possibility that a comparable gravitational wave background might result from a self ordering scalar field transition that takes place later at somewhat lower energy.

Direct bewijs gevonden voor oerknaltheorie: met dank aan zwaartekrachtsgolven – 17 maart 2014

Astrofysici hebben een enorme ontdekking gedaan. Voor het eerst hebben ze direct bewijs gevonden voor kosmische inflatie, oftewel de theorie dat het heelal zich vrijwel direct na de oerknal exponentieel uitbreidde. In hun onderzoek presenteren ze direct de eerste beelden van zwaartekrachtsgolven: de naweeén van die oerknal.

(HD) Als je gelooft dat de achtergrondstraling een bewijs is van de de tijd 379.000 jaar na de Oerknal dan is dit, zoals ik het begrijp, inderdaad een sterke aanwijzing. Echter, in 1926 schreef Sir Arthur Eddington een stuk over de minimum temperatuur van objecten in de ruimte. In zijn berekening kwam hij uit op een temperatuur van 3 Kelvin, later verbeterd naar 2,8 K.
Voorspellingen over de temperatuur van de achtergrondstraling kwamen, voordat de straling ontdekt was, in het beste geval uit op 5 K en in het slechtste geval op 50 K. Zie:http://metaresearch.org/cosmology/BB-top-30.asp

Als ik het dus allemaal goed begrijp zijn er sterke aanwijzingen gevonden dat zwaartekrachtgolven invloed hebben op deze achtergrondstraling. (12 mei 2014: en mogelijk door het magnetisch veld van de Melkweg)

Extreem verre, maar volwassen sterrenstelsels ontdekt– 12 maart 2014

Sommige sterrenstelsels in het jonge heelal zijn razendsnel gegroeid, zo blijkt uit recente waarnemingen van een internationaal team van astronomen, onder wie Caroline Straatman en Ivo Labbé van de Leidse Sterrewacht. De meeste sterrenstelsels in het vroege heelal zijn erg jong en actief bezig met de vorming van sterren, maar de nu ontdekte stelsels zijn van het type dat al volwassen genoemd kan worden. Ze zijn, op een recordafstand van 12 miljard lichtjaar, uit de periode dat het universum zelf nog maar 1,6 miljard jaar oud was.
(Publicatie als PDF)

Hubble-telescoop vindt zwakke en heldere sterrenstelsels in de prille jeugd van het heelal – 7 januari 2014

NASA’s Hubble Space Telescope and Spitzer Space Telescope joined forces to discover and characterize four unusually bright galaxies as they appeared more than 13 billion years ago, just 500 million years after the big bang.

Nieuwe recordhouder: wetenschappers ontdekken grootste structuur in het universum – 20 november 2013

Astronomen hebben de grootste structuur die de ruimte voor zover ons nu bekend is, rijk is, ontdekt. De structuur bevindt zich op zo’n tien miljard lichtjaar van de aarde en is zo’n twee keer groter dan de voorgaande recordhouder: een vier miljard lichtjaar brede Large Quasar Group.

Astronomen ontdekken grootste ‘ding’ in het universum – 21 november 2013

Astronomen hebben de grootste structuur, die de ruimte, voor zover ons nu bekend is, rijk is, ontdekt. De structuur bevindt zich op zo’n tien miljard lichtjaar van de aarde en is zo’n twee keer groter dan de voorgaande recordhouder: een vier miljard lichtjaar brede Large Quasar Group (11 januari 2013).

Andere universa trekken aan ons heelal – 25 oktober 2013

Aan de hand van de afbeeldingen hebben onderzoekers het eerste ‘harde bewijs’ gevonden voor het bestaan van andere universa. Kosmologen die de data van de Planck-telescoop bestudeerden hebben anomalieén ontdekt die alleen kunnen worden veroorzaakt door de aantrekkingskracht van andere universa.

Weg met oneindigheid! – 24 oktober 2013

We moeten het concept oneindigheid afschaffen, menen fysici en wiskundigen. Zij menen dat een einde aan oneindigheid de oplossing is voor een aantal van de grootste problemen in de huidige wis- en natuurkunde.
(HD) Naast oneindigheid kan ook het concept nul beter worden afgeschaft.

Cosmic ‘cold spot’ challenges inflation model of the early Universe – 13 augustus 2013

…. Ef­s­tathiou, who has been involved with the Planck mission since its inception in 1993, added: Per­haps our the­o­ry of infla­t­ion is not cor­rect, de­spite its beau­ty and sim­pli­city.”….

Cosmologist claims Universe may not be expanding – 16 juli 2013

It started with a bang, and has been expanding ever since. For nearly a century, this has been the standard view of the Universe. Now one cosmologist is proposing a radically different interpretation of events — in which the Universe is not expanding at all.

Ontdekking van het Higgs-deelte stroeit roet in de hypothese van de Oerknaltheorie – 16 april 2013

When the European Space Agency’s Planck mission team unveiled the most detailed map yet of fluctuations in the cosmic microwave background — the afterglow of the Big Bang — in March, the map was seen as in line, for the most part, with the standard theory of cosmology. But now, a controversial analysis combining the Planck findings with recent data about the Higgs boson paints the prevailing theory in a dim light.


Bijzondere ster lijkt ouder te zijn dan het heelal zelf
– 8 maart 2013

Hubble heeft wetenschappers een handje geholpen bij het dateren van een zeer oude ster. En dat leidt tot een verrassende conclusie: de ster zou zo’n 14,5 miljard jaar oud zijn: net ietsje ouder dan het 13,8 miljard jaar oude heelal, dus!

(20 maart 2014, Arie Nouwen:) Dat is het opgeklopte sensatieverhaal dat Scientias er van gemaakt heeft. Lees je echter het wetenschappelijke artikel zelf (http://xxx.lanl.gov/pdf/1302.3180.pdf) dan lees je echter dat die ster kort NA de oerknal is ontstaan.
(HD) Hooguit zo’n 120.000 jaar na de oerknal.

Grootste structuur in heelal ontdekt. – 11 January 2013

Een wetenschappelijk team geleid door Britse astronomen heeft de grootste structuur in het heelal ooit gevonden. De groep is zo groot dat deze zelfs het kosmologisch principe in twijfel trekt. Het duurt zelfs, als je met de snelheid van het licht reist, vier miljard jaar om van het ene naar het andere eind te reizen.

(HD) Een beetje vreemde uitspraak in dit verband want het zal je zelf minder dan een seconde kosten om die afstand met de lichtsnelheid te overbruggen.

De ster die niet zou mogen bestaan – 31 augustus 2011

Een team van Europese astronomen heeft met behulp van ESO’s Very Large Telescope (VLT) een ster opgespoord die volgens velen niet zou mogen bestaan. Ze ontdekten dat deze ster naast waterstof en helium bijzonder weinig andere chemische elementen bevat. Deze opmerkelijke samenstelling plaatst hem in de ‘verboden zone’ van een breed geaccepteerde theorie voor stervorming, wat betekent dat hij eigenlijk nooit had mogen ontstaan.

Natuurkundige trekt oerknaltheorie in twijfel – 6 juni 2011

Het zou wel eens kunnen dat we over niet al te lange tijd met zijn allen heel anders tegen de oerknaltheorie aankijken. Dat zegt hoogleraar theoretische natuurkunde Erik Verlinde van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Het heelal is zoek (of we begrijpen het niet) – 23 april 2005

Over het heelal is één ding met zekerheid bekend: het bestaat voornamelijk uit raadsels. Er moet bijvoorbeeld veel meer materie zijn dan de standaardtheorie voorspelt, maar niemand weet uit wat voor deeltjes die bestaat. Kosmologen slaan elkaar om de oren met nieuwe theorieén…..  Het is vooral die donkere energie die veel sterrenkundigen zorgen baart. ‘Ik had van meet af aan al twijfels,’ zegt kosmoloog Vincent Icke van de Leidse Sterrewacht, ‘en mijn skepsis is in de loop van de tijd alleen maar toegenomen.’

An Open Letter to the Scientific Community – 22 mei 2004

The big bang today relies on a growing number of hypothetical entities, things that we have never observed– inflation, dark matter and dark energy are the most prominent examples. Without them, there would be a fatal contradiction between the observations made by astronomers and the predictions of the big bang theory. In no other field of physics would this continual recourse to new hypothetical objects be accepted as a way of bridging the gap between theory and observation. It would, at the least, raise serious questions about the validity of the underlying theory.

De oerknal steunt vandaag de dag op een groeiend aantal hypothetische entiteiten, zaken die we nog nooit hebben waargenomen; inflatie, donkere materie en donkere energie zijn de meest prominente voorbeelden. Zonder hen zou er een absolute tegenstelling zijn tussen de observaties van astronomen en de voorspellingen van de oerknaltheorie. Op geen enkel ander gebied van de fysica zou dit voortdurend gebruik van nieuwe hypothetische zaken geaccepteerd worden als een manier om de kloof tussen theorie en waarneming te overbruggen. Het zou op zijn minst serieuze vragen oproepen over de geldigheid van de onderliggende theorie.

 

Geef een reactie