Alternatief Oerknaltheorie

en meer.. (Henk Druiven, Groningen)

Nieuws ‘Donkere materie’

Donkere materie is niet ‘fuzzy’, blijkt uit quasarwaarnemingen – 24 juli 2017

Recente theorieën dat de mysterieuze donkere materie in het heelal uit extreem lichte deeltjes bestaat (zogeheten fuzzy dark matter) kunnen naar de prullenbak, aldus onderzoekers van de University of Washington in Seattle. Waarnemingen aan de verdeling van intergalactische materie (in de ruimte tussen de sterrenstelsels) zijn niet in overeenstemming met voorspellingen van deze theorie.

Enorme, relatief nabije supercluster van sterrenstelsels ontdekt

De ontdekking van Saraswati vormt een uitdaging voor de standaard theorie over de evolutie van het universum, het zogenaamde “Koude Donkere Materie” model. Volgens dit model is het ontstaan van een dergelijke structuur namelijk niet mogelijk binnen de huidige leeftijd van het heelal! Dat betekent dat onze theorieën over de groteschaal-structuur van het universum wellicht aan herziening toe zijn.

Sterke aanwijzingen gevonden voor donkere materie met het AMS-02 instrument aan boord van het ISS

XENON1T, de meest gevoelige donkere-materiedetector op aarde, presenteert eerste resultaten

Bestaan van donkere materie-bruggen bevestigd

Donkere materie had minder invloed in sterrenstelsels in het vroege heelal – 15 maart 2017

Nieuwe waarnemingen wijzen erop dat tijdens de hoogtijdagen van het ontstaan van sterrenstelsels, 10 miljard jaar geleden, zware sterren-vormende stelsels werden gedomineerd door baryonische oftewel ‘normale’ materie. Dat is in schril contrast met de huidige sterrenstelsels, waarin de geheimzinnige donkere materie de overhand lijkt te hebben. Dit verrassende resultaat, verkregen met ESO’s Very Large Telescope, suggereert dat donkere materie in het vroege heelal minder invloedrijk was dan nu. De resultaten van het onderzoek verschijnen in vier artikelen, waarvan er één vandaag in Nature is gepubliceerd.

Donkere materie niet in elke Melkweg – 15 maart 2017

Schijfvormige sterrenstelsels op 10 miljard lichtjaar van de aarde bestaan grotendeels uit… gas en sterren. Dat is verrassend, want het betekent dat donkere materie een ondergeschikte rol speelt in de verre voorouders van onze Melkweg. Deze conclusies zijn woensdag gepubliceerd in de tijdschriften Nature en het Astrophysical Journal. Ze geven inzicht in de tijd dat sterrenstelsels nog in ‘aanbouw’ waren.

Als er dit jaar niks wordt gevonden, lijkt de kans groot dat de beste theorieën over donkere materie fout zijn. – 4 januari 2017

Als er dit jaar niks wordt gevonden, lijkt de kans groot dat de beste theorieën over donkere materie fout zijn.

Gamma-achtergrondstraling bevat geen spoor van donkere materie – 29 december 2016

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben de meest nauwkeurige analyse uitgevoerd van de gamma-achtergrondstraling in het heelal. Daaruit volgt dat deze achtergrondstraling van twee verschillende brontypes afkomstig moet zijn. De onderzoekers zagen geen aanwijzingen voor het bestaan van donkere materie in de gamma-achtergrondstraling……Hoofdauteur Mattia Fornasa: ‘Onze metingen zijn onderdeel van een grotere zoektocht naar sporen van donkere materie in gammastraling. Ons onderzoek laat zien dat er geen aanwijzingen zijn voor het bestaan van donkere materie in de gamma-achtergrondstraling.”

Theorie over donkere materie opnieuw in twijfelachtig daglicht door nieuwe metingen – 20 december 2016

Sterrenkundigen zijn al decennia overtuigd van het bestaan van donkere materie. De hoge draaisnelheid van sterrenstelsels zou hierop wijzen. Recente metingen zetten de theorie echter opnieuw in een twijfelachtig daglicht.

Donkere materie mogelijk gelijkmatiger verdeeld dan gedacht – 7 december 2016

VLT Survey Telescope in Chili, wijst erop dat de donkere materie een geringere dichtheid heeft en gelijkmatiger over de ruimte is verdeeld dan tot nu toe werd gedacht. Een internationaal team heeft gegevens van de Kilo Degree Survey (KiDS) gebruikt om te onderzoeken hoe […]

Om deze formule draait het in Verlinde’s zwaartekrachtstheorie – 19 november 2016

In Erik Verlinde’s nieuwe zwaartekrachtstheorie – hier het vakartikel erover – staat één formule centraal en da’s degene die je hierboven ziet. Je vindt ‘m op pagina 38 van het artikel, alwaar hij formule (7.40) vormt. In Verlinde’s theorie ‘verschijnt’ de zwaartekracht als een macroscopisch, elastisch verschijnsel door veranderingen in de microscopische entropie van deeltjes met massa1. Binnen […]

Het ‘geest-sterrenstelsel’ Dragonfly 44 bestaat voor 99,99% uit donkere materie – 26 augustus 2016

Sterrenkundigen van de Yale Universiteit onder leiding van de Nederlandse sterrenkundige Pieter van Dokkum hebben met behulp van twee grote telescopen een sterrenstelsel ontdekt dat voor maar liefst 99,99% uit donkere materie bestaat.

LUX: weer levert de jacht op donkere materie nul komma niks op – 22 juli 2016

Deze week is op een conferentie in Engeland bekend gemaakt dat na twintig maanden intensief speuren met ’s werelds meest gevoelige detector voor donkere materie, de Large Underground Xenon (LUX) in de Black Hills van South Dakota (VS), niets is gevonden.

Nee, donkere materie bestaat niet uit bepaalde soorten axionen – 1 mei 2016

Omdat de speurtocht naar de deeltjes waaruit donkere materie bestaat tot nu toe niets heeft opgeleverd hebben veel natuurkundigen het denkbeeld dat deze deeltjes ‘weakly interactive massive particles’ (WIMP’s) zijn verlaten en hun toevlucht gezocht naar alternatieve modellen, axionen. Maar wat blijkt nu uit analyses die sterrenkundigen van de Universiteit van Stockholm hebben gedaan aan gegevens verzameld met de Fermi gamma ruimtetelescoop aan straling van een sterrenstelsel in de Perseus cluster? Dat bepaalde vormen van axionen uitgesloten kunnen worden als kandidaat voor donkere materie, nee sterker, dat ze waarschijnlijk niet eens bestaan.

UvA-hoogleraar komt met eigen, alternatieve theorie zwaartekracht – 1 april 2016

Eén van de belangrijkste speurtochten van de hedendaagse natuurkunde, naar donkere materie in het heelal, berust op een misverstand. Dat zegt de Amsterdamse theoreticus prof. Erik Verlinde. De donkere materie, die geen licht geeft maar wel zwaartekracht geeft, bestaat niet volgens Verlinde, die dezer dagen een alternatieve zwaartekrachttheorie publiceert.

Zwarte gaten verbannen materie naar kosmische leegtes – 25 februari 2016

Het universum bestaat voor een groot deel uit (onzichtbare) donkere materie, waar zo’n 75 procent van alle massa in het heelal uit bestaat. Zowel donkere als zichtbare materie verzamelen zich in uitgestrekte filamenten, die zich rondom enorme kosmische leegtes wikkelen. Door te kijken naar de kosmische achtergrondstraling hebben observatoria zoals COBE, WMAP en Planck ons […]

Nederlands onderzoekers: “Overschot gammastraling Melkweg komt waarschijnlijk van millisecondepulsars, niet van donkere materie” – 3 februari 2016

De raadselachtige hoeveelheid gammastraling uit het centrum van de Melkweg is waarschijnlijk afkomstig van extreem snel roterende neutronsterren, of millisecondepulsars, en niet van donkere materie, zoals tot nu toe werd beweerd. Dit blijkt uit een nieuwe statistische analyse van de meetgegevens van de Fermi-satelliet uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam. De resultaten zijn gepubliceerd in gerenommeerde tijdschrift ‘Physical Review Letters’.

Ook uit Amerikaans onderzoek blijkt dat gammastraling uit kern Melkweg niet afkomstig is van donkere materie – 3 februari 2016

Bijzondere flitsen van gammastraling die afkomstig zijn vanuit de galactische kern, worden niet veroorzaakt door donkere materie-deeltjes, zo blijkt uit onderzoek. Bij voorgaande studies is gesuggereerd dat gammastraling dat geproduceerd wordt in dichtbevolkte regio’s van de ruimte (zoals de galactische kern, waar het wemelt van de sterren, pulsars en zwarte gaten) wellicht afkomstig zou kunnen zijn van donkere materie-deeltjes die elkaar annihileren. Daar blijkt geen sprake van te zijn: het waargenomen signaal is nogal afwijkend ten opzichte van het signaal dat je zou verwachten als deeltjes van donkere materie met elkaar in botsing komen.

De aarde heeft een donkere pruik – 24 januari 2016

Brede stromen donkere materie die door de aarde heen gaan, worden door de zwaartekracht van de aarde samengeperst tot smalle bundels. Dat biedt kansen.

De LHC zou binnenkort quark-achtige donkere materie kunnen vinden – 25 december 2015

Volgens natuurkundigen zouden we binnenkort het raadsel van donkere materie eindelijk kunnen oplossen. Het mysterieuze deeltje waaruit het leeuwendeel van de massa in het universum is opgebouwd, zou wellicht een quark-achtig deeltje kunnen zijn. In dat geval hebben we de laatste jaren in de verkeerde richting gezocht.

De donkere materie voor Kerst – 23 december 2015

De donkere dagen voor Kerstmis zijn weer aangebroken en da’s een goed moment om hier wat berichten over het onderzoek aan donkere materie te plaatsen, het tot nu toe mysterieuze en onzichtbare spul dat 80% van alle materie in het heelal zou vormen.

Beste donkeremateriedetector nu nog gevoeliger – 14 december 2015

`s Werelds gevoeligste detector voor donkere materie is dankzij nieuwe kalibratietechnieken nog eens ruim twintig maal zo gevoelig geworden. De LUX-detector (Large Underground Xenon-detector) in Zuid-Dakota maakt jacht op mysterieuze donkeremateriedeeltjes door de zeldzame lichtflitsjes te meten die zo`n deeltje produceert wanneer het héél af en toe in botsing komt met de kern van een xenon-atoom.

Reusachtige baby-stelsels liggen ingebed in donkere materie – 7 december 2015

De grootste sterrenstelsels in het heelal zijn lang geleden ontstaan op plaatsen waar de concentratie aan donkere materie het hoogst was. Dat werd al voorspeld door populaire theorieën over de evolutie van sterrenstelsels, maar het blijkt nu ook uit nieuwe waarnemingen die verricht zijn met het ALMA-observatorium in Noord-Chili (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array).

Nabij dwergstelsel bestaat wellicht vrijwel geheel uit donkere materie – 19 november 2015

Nu hebben astronomen de hoogste concentratie donkere materie ooit waargenomen, in een klein satellietstelsel van de Melkweg. Dit dwergstelsel heet Triangulum II en bevat slechts een paar duizend sterren. Aan de hand van de snelheid van de sterren in de kern van het stelsel, hebben astronomen vastgesteld dat het sterrenstelsel behoorlijk massief moet zijn.

Donkere materie of gewoon zwavel… – 19 november 2015

Een internationaal team van sterrenkundigen heeft een nieuwe verklaring gevonden voor geheimzinnige röntgenstraling in clusters van sterrenstelsels, de grootste objecten in het universum. Deze röntgenstralen, met een zeer specifieke energie, kunnen ontstaan als koud waterstofgas botst op hete zwavel-ionen en zo elektrische lading overdraagt. Eerder werden de röntgenstralen toegeschreven aan een hypothetisch deeltje, het steriele neutrino, mogelijk verantwoordelijk voor donkere materie. Het ladingoverdracht-model levert echter een meer voor de hand liggende verklaring.

XENON1T gaat beginnen aan de jacht op WIMP’s, deeltjes donkere materie – 16 november 2015

De XENON1T detector, 1400 meter diep onder de grond onder het massieve Gran Sasso gebergte in Italië, is onlangs in gebruik genomen. Met die detector hoopt men WIMP’s te ontdekken, weakly interactive massive particles, de hypothetische deeltjes waaruit donkere materie zou bestaan, de mysterieuze tot nu toe ongeziene materie die 85% van alle materie in het heelal vormt. Naar die deeltjes wordt wereldwijd al heel lang gezocht – tot nu toe zonder succes – maar de XENON1T detector is op dit moment de meest gevoelige detector en de verwachtingen zijn hoog.

Nieuwe detector van donkere materie in gebruik genomen – 11 november 2015

Vandaag heeft een internationaal samenwerkingsverband van wetenschappers in het ondergrondse Gran Sasso laboratorium in Italië het nieuwe XENON1T-experiment in gebruik genomen. XENON1T is ontworpen om met een ongeëvenaarde gevoeligheid naar donkere materie te zoeken.

Donkere materie én energie opgelost met één theorie – 14 september 2015

Geen huisje is heilig voor Erik Verlinde. In 2010 verraste de natuurkundige zijn collega’s met een revolutionaire zwaartekrachttheorie. Inmiddels werkt hij hard aan een nieuwe theorie die de mysteries van donkere materie en donkere energie in een klap van tafel veegt. Kennislink sprak Verlinde in zijn kantoor in Amsterdam.

Gevoelige XMASS-detector vindt geen donkere materie – 8 september 2015

De gevoelige XMASS-detector in de Kamioka-mijn in Japan heeft na zestien maanden geen overtuigende aanwijzingen gevonden voor het bestaan van donkere materie. Dat vertelden Japanse onderzoekers deze week op de TAUP2015-conferentie in Italië (TAUP staat voor Topics in Astroparticle and Underground Physics).

Nikhef-onderzoekers weerleggen claim waarnemen donkere materie – 25 augustus 2015

Onderzoekers van de XENON-samenwerking, waaronder wetenschappers van FOM-instituut voor subatomische fysica Nikhef, hebben een al lang bestaande claim op het waarnemen van donkere materie weerlegd. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in Science..

Gammastraling van dwergstelsel Reticulum II duidt wellicht op donkere materie – 23 augustus 2015

Sterrenkundigen hebben voor het eerst een dwergsterrenstelsel gevonden dat gammastraling uitzendt. … Volgens de sterrenkundigen zou de oorsprong van de gammastraling donkere materie kunnen zijn, dat in de kern van het dwergstelsel annihileert, d.w.z. dat de deeltjes donkere materie tegen elkaar botsen en elkaar dan vernietigen, fotonen met hoge energie achterlatend.

Is donkere materie soms een supervloeistof? – 16 augustus 2015

Ruwweg zijn er twee verklaringen voor donkere materie, namelijk dat het een vorm van materie is, die maar heel zwak reageert op gewone, bekende materie, óf dat de zwaartekrachtswetten van Newton en Einstein niet kloppen en dat er eenmodification of gravity (MOG) nodig is.

Dode stelsels in Comacluster bevatten veel donkere materie – 20 juli 2015

Sterrenstelsels in een cluster op 300 miljoen lichtjaar van de aarde bevatten honderd keer meer donkere materie dan zichtbare materie. Dit beweren Australische wetenschappers in een paper in het wetenschappelijke vakblad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Grote nieuwe zoektocht werpt licht op donkere materie 9 juli 2015


De beste manier om te weten te komen waar de donkere materie zich bevindt, is met behulp van zwaartekrachtlenzen. De astronomen keken hoe het licht van de verre stelsels afbuigt terwijl het op weg naar de aarde langs grote wolken donkere materie reist. Zo konden ze de donkere materie via een omweg toch in beeld brengen.

Achtergrondstraling verraadt link tussen radiostelsels en donkere materie – 7 juli 2015

Sterrenkundigen hebben bevestigd dat de zwaarste sterrenstelsels in het heelal zijn ontstaan op plaatsen waar de concentratie van donkere materie het grootst is, precies zoals verwacht werd.

Volgens deze theorie zouden de allerzwaarste sterrenstelsels zich dus moeten bevinden in de gebieden waar de donkere-materiedichtheid het hoogst is. Onderzoek aan de kosmische achtergrondstraling (de zwakke, afgekoelde ‘echo’ van de oerknal) lijkt dit nu te bevestigen.

Signaal Melkwegcentrum komt van duizenden pulsars en niet van donkere materie – 4 juli 2015

Al sinds 2009 bestudeert de gammasatelliet Fermi van de NASA bronnen van hoogenergetische gammastraling aan de hemel en één van die bronnen is het centrum van ons eigen Melkwegstelsel. Al een poosje denkt men dat men in de straling afkomstig van dat centrum een signaal heeft gevonden dat afkomstig is van deeltjes donkere materie, die daar in de extreme omstandigheden van dat centrum – dicht bij het superzware zwart gat Sgr A* – met elkaar annihileren en daarbij opgaan in gammafotonen. Maar nu blijkt uit berekeningen van twee onafhankelijke teams van wetenschappers dat het gevonden signaal vermoedelijk voor het grootste deel afkomstig is van duizenden pulsars, die zich in het centrum van de Melkweg moeten bevinden.
Zie ook: Bewijs gevonden voor donkere materie in binnendelen Melkweg – 9 februari 2015

Subaru’s Hyper Suprime-Cam brengt donkere materie in vroege heelal in kaart – 3 juli 2015

Japanse sterrenkundigen hebben met behulp van de Hyper Suprime-Cam, verbonden aan de Subaru telescoop op Hawaï, een begin gemaakt met het in kaart brengen van de verdeling van donkere materie in het vroege heelal. Het eerste resultaat is er al: in een gebied van 2,3 vierkante graad aan de hemel in de richting van het sterrenbeeld Kreeft (Cancer) hebben ze negen gebieden gevonden, waar zich een grote concentratie aan donkere materie bevindt. Elk van die concentraties bevat net zoveel materie als een cluster van sterrenstelsels, hetgeen ook blijkt uit waarnemingen met andere telescopen.

Donkere materie gedraagt zich in elliptische stelsels net zo als in spiraalstelsels – 29 april 2015

Van platte spiraalstelsels zoals ons eigen Melkwegstelsel was het al bekend, maar nu blijkt het ook te gelden voor elliptische sterrenstelsels: de rotatiesnelheid van sterren neemt snel toe bij toenemende afstand tot de kern van het stelsel, maar blijft op grotere afstanden constant.

Donkere materie is misschien toch niet helemaal donker – 15 april 2015

Mogelijk is voor het eerst waargenomen hoe donkere materie, anders dan via de zwaartekracht, andere donkere materie beïnvloedt. Waarnemingen van botsende sterrenstelsels, verricht met ESO’s Very Large Telescope en de Hubble-ruimtetelescoop van NASA en ESA, hebben de eerste intrigerende aanwijzingen opgeleverd over de aard van deze mysterieuze component van het heelal.

Eerste gedetailleerde kaart van donkere materie is een feit – 14 april 2015

Onderzoekers hebben voor het eerst een gedetailleerde kaart afgeleverd waarop te zien is hoe donkere materie in het heelal verspreid is. Vooralsnog lijkt deze kaart onze ideeën over donkere materie te bevestigen.

Donkere materie trekt zich nergens iets van aan – 26 maart 2015

Onderzoekers van Zwitserse en Britse instituten hebben gegevens van 72 botsende clusters van sterrenstelsels onderzocht. Dat zou inzicht moeten geven in de aard van de donkere materie die de clusters bijeenhoudt. ‘Zou’, want aan het resultaat valt eigenlijk geen touw vast te knopen (Science, 27 maart)……
Daarmee is het raadsel van de donkere materie, die negentig procent van alle massa in het heelal voor zijn rekening neemt, alleen maar groter geworden. De onderzoekers beginnen er zelfs aan te twijfelen of donkere materie überhaupt wel uit deeltjes bestaat. (EE)
(Bron) Galaxy clusters collide; dark matter still a mystery

Nu ook donkere materie ontdekt nabij de aarde – 10 februari 2015

Voor het eerst hebben onderzoekers overtuigend bewijs gevonden dat in het binnenste deel van ons sterrenstelsel – waar ook onze planeet zich bevindt – donkere materie te vinden is.

Bewijs gevonden voor donkere materie in binnendelen Melkweg – 9 februari 2015

Onzichtbare donkere materie is vijf keer meer aanwezig in het universum dan ‘gewone’ materie, gemaakt van atomen. Maar is die ook bij ons in de buurt te vinden, in het melkwegstelsel? Ja, zo bewijst UvA-onderzoeker Gianfranco Bertone met een team van collega-astronomen nu. Zij hebben voor het eerst waarneembaar bewijs gevonden voor de aanwezigheid van donkere materie in de binnenste delen van de Melkweg, waar ook de aarde zich bevindt. De resultaten van hun onderzoek zijn vandaag online gepubliceerd door Nature Physics.

Gedoe in de donkere sector: wordt donkere materie opgegeten door donkere energie? – 2 november 2014

Dit keer gaat het over het resultaat dat onderzoekers van de universiteiten van Portsmouth en Rome hebben gevonden na het bestuderen van gegevens van talloze survey’s, onder andere de bekende Sloan Digital Sky Survey (SDSS).

Donkere materie: geen WIMP’s, geen WISP’s, maar SIMP’s? – 2 november 2014

Jarenlang leken de hypothetische WIMP’s dé kandidaat voor donkere materie, maar omdat alle experimenten die zoeken naar signalen van WIMP’s niets hebben opgeleverd (zie de afbeelding hierboven) zie je steeds meer natuurkundigen die stellen dat we verkeerd aan het zoeken zijn en dat we ergens anders moeten zoeken.

Donkere materie opgespoord? – 16 oktober 2014

Ruimtewetenschappers van de universiteit van Leicester hebben een merkwaardig röntgensignaal aan de hemel gedetecteerd – een signaal dat wel eens inzicht zou kunnen geven in de aard van de geheimzinnige donkere materie.

Grote spiegel gaat jagen op variant donkere materie: ‘verborgen fotonen’ – 14 oktober 2014

Natuurkundigen zijn bezig om in Karlsruhe (Duitsland) een experiment op te zetten dat bedoeld is om met een metalen spiegel zogeheten verborgen fotonen te detecteren, een verre ‘neef’ van gewone fotonen én een deeltje dat een deel van de donkere materie kan vormen…. Omdat experimenten die proberen WIMP’s te detecteren tot nu toe géén enkel positief signaal hebben opgeleverd proberen natuurkundigen steeds vaker andere hypothetische varianten van donkere materie te detecteren, zoals axionen (onlangs nog werd de IAXO (International Axion Observatory) voorgesteld) en verborgen fotonen.

Donkere materie bestaat niet uit bosonische super-WIMPs – 7 oktober 2014

Japanse onderzoekers hebben met de XMASS-detector geen aanwijzingen gevonden voor het bestaan van zogeheten bosonische super-WIMPs – hypothetische deeltjes die een mogelijke verklaring zouden kunnen vormen voor de donkere materie in het heelal.

Posities planeten tonen weinig donkere materie in het zonnestelsel aan – 3 juli 2013

Volgens de laatste inzichten zijn de sterrenkundigen van mening dat 4,9 procent van het gehele heelal uit normale materie bestaat, donkere materie is goed voor 26,8 procent en de rest (68,3%) wordt gevormd door donkere energie…..

Donkere materie lijkt erg stabiel – 2 oktober 2007

Een Deense sterrenkundige laat nieuw licht schijnen op de mysterieuze donkere materie. Die zou volgens sommige onderzoekers uit axionen bestaan. Signe Riemer-Sørensen onderzocht hoe stabiel die nog nooit waargenomen deeltjes zijn.

Chandra stuit op donkere materie-mysterie – 17 augustus 2007

NASA’s röntgensatelliet Chandra heeft een gigantische botsing waargenomen in een cluster van sterrenstelsels, Abell 520 in het sterrenbeeld Orion, die afwijkt van eerder waargenomen botsingen (zie bijvoorbeeld m’n blog over Abell 576). In alle waargenomen botsingen is een interactie te zien tussen gewone materie, zowel in de vorm van heet gas (rood in de compositiefoto) als van sterren geconcentreerd in sterrenstelsels (geel/oranje), en donkere materie (blauw).

Donkere melkweg – 19 juni 2007

Astronomen breken zich al jaren het hoofd over het misvormde sterrenstelsel NGC 4254. Dat is uitgerekt alsof er een loodzwaar sterrenstelsel vlakbij staat, maar telescopen kunnen geen dader van die omvang vinden. Een internationaal onderzoeksteam laat nu zien dat het stelsel wordt opgerekt door een klont massa die bijna compleet uit onzichtbare donkere materie bestaat. Het onderzoek wordt gepubliceerd in het Astrophysical Journal.

Donkere sterren in het vroege heelal – 9 mei 2007

Zoals meerdere malen hier gemeld bestaat het heelal voor een klein deel uit gewone materie (slechts 4%), 21% uit donkere materie en 75% uit donkere energie (zie o.a. m’n astroblog van afgelopen zondag). Volgens theoretici moet die donkere materie in het vroege heelal een belangrijke rol hebben gespeeld bij de eerste vorming van sterren. Er zouden zelfs ‘donkere sterren’ zijn gevormd, die niet draaien op de fusie van waterstofatomen, zoals gewoonlijk in sterren het geval is, maar op de annihilatie (vernietiging) van donkere materie. Die donkere sterren zouden zelfs nog heden ten dage kunnen bestaan!

Eerste 3D-kaart van donkere materie in het heelal gemaakt – 8 januari 2007

Een internationaal team van sterrenkundigen is er in geslaagd om met behulp van de zogenaamde COSMOS-survey voor het eerst een driedimensionale kaart van het heelal te maken, die inzicht geeft in de verdeling van donkere materie in dat heelal. De waarnemingen sluiten goed aan bij de theorieën over de vorming van clusters van sterrenstelsels.

Donkere materie gespot in Bullet Cluster? – 7 september 2006

Astronoom Doug Clowe en zijn collega’s hebben twee gigantische wolken donkere materie gevonden op drie miljard lichtjaar van de aarde. Huidige theorieën kunnen dat materiaal niet verklaren, maar volgens sterrenkundigen bevat het heelal tot vijf keer zoveel donkere als normale materie. Clowe zal zijn ontdekking publiceren in de Astrophysical Journal Letters, terwijl critici alternatieve verklaringen naar voren brengen.

Sterrenstelsels in hun hemd – 10 april 2003

Donkere materie blijkt niet alleen onzichtbaar, maar in sommige gevallen zelfs onvindbaar. In tenminste drie sterrenstelsels ontbreekt – tegen elke verwachting in – ieder spoor van deze mysterieuze materie.

Spookdeeltjes echt grijpbaar – 18 november 2000

Drie jaar geleden maakte een internationaal team van onderzoekers van de ondergrondse neutrinodetector Superkamiokande in Japan voorpaginanieuws, met de aankondiging dat deze superlichte spookdeeltjes massa hebben….

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *