Nieuws “Donkere energie”

Flinke discussie gaande over donkere energie in het moerasgebied van de snaartheorie

Is donkere energie dan toch een illusie?

Komt de versnelde uitdijing van het heelal soms door een oscillerende ruimtetijd?

Nieuw kosmologisch model gooit donkere energie de prullenbak in

Wordt donker energie veroorzaakt door bevroren neutrino’s? – 14 juli 2016

Toen het heelal begon in een hete, dichte en snel uitdijende staat – het gevolg van de oerknal – was het niet te voorspellen hoe dit jonge heelal zou eindigen. Het universum had vrijwel meteen weer kunnen ineenstorten tot niets, of meteen zichzelf aan stukken kunnen scheuren door té snel te expanderen.

Dark energy must die – these rebel physicists can take it down – 16 juni 2016

Has an expansionist power ruled the cosmos for the past 5 billion years – or is dark energy just an illusion created by a curvy cosmos?

Vormen fotonen met massa wellicht de verklaring voor donkere energie? – 16 mei 2016

Onlangs kwam een drietal onderzoekers met een nieuwe theorie, die een alternatief voor Λ als bron van donkere energie levert: fotonen met een klein beetje massa zouden de donkere energie leveren. […]

Donkere energie laatste miljarden jaren niet veranderd – blijkt uit studie Chandra van clusters – 28 april 2016

Onderzoek met de Chandra röntgen-ruimtetelescoop van de NASA aan 300 clusters van sterrenstelsels heeft laten zien dat de sterkte van de donkere energie, de mysterieuze kracht die verantwoordelijk is voor de versnelde expansie van het heelal, de afgelopen miljarden jaren niet gewijzigd is.

Hubble waarneming aan uitdijing heelal roept vragen op over donkere energie en het ΛCMD model – 13 april 2016


Maar wat blijkt nu uit waarnemingen gedaan met de ESA/NASA Hubble ruimtetelescoop aan Cepheïden en type Ia supernovae – allemaal door sterrenkundigen beschouwd als ‘standaard-kaarsen’ voor het bepalen van afstanden – in 18 verschillende sterrenstelsels: dat het heelal sneller uitdijt dan men eerst dacht.

Donkere materie én energie opgelost met één theorie – 14 september 2015

Geen huisje is heilig voor Erik Verlinde. In 2010 verraste de natuurkundige zijn collega’s met een revolutionaire zwaartekrachttheorie. Inmiddels werkt hij hard aan een nieuwe theorie die de mysteries van donkere materie en donkere energie in een klap van tafel veegt. Kennislink sprak Verlinde in zijn kantoor in Amsterdam.

Uitdijing heelal versnelt mogelijk minder hard – 10 april 2015

De versnelling van de uitdijing van het heelal gaat misschien wat minder hard dan tot nu toe werd aangenomen. Tot die conclusie komen Amerikaanse astronomen na waarnemingen van verre supernova-explosies (The Astrophyscial Journal, 10 april).

Studie: Heelal dijt niet uit – 28 mei 2014

Volgens een team astrofysici onder leiding van Eric Lerner van Lawrenceville Plasma Physics (LPP) dijt het heelal niet uit. In de ruimte om ons heen – op aarde, in het zonnestelsel en in de Melkweg – lijken objecten steeds kleiner en zwakker te worden terwijl ze van ons af bewegen. Hun oppervlaktehelderheid blijft daarbij constant.

(HD: Als de afstand met bijv. een factor 2 toeneemt neemt de lichtsterkte met een factor 4 af, maar ook het opervlak van het object neemt met een factor 4 af; de opervlaktehelderheid blijft dus gelijk)

De oerknaltheorie leert ons dat objecten in een uitdijend heelal niet kleiner maar groter moeten lijken, aldus de wetenschappers. In dit geval neemt de oppervlaktehelderheid af met de afstand. Het licht wordt uitgestrekt terwijl het heelal uitdijt, waardoor het steeds zwakker wordt. De limiet is de achtergrondstraling die ons vanaf een boloppervlak met een straal van zo’n 13,5 miljard lichtjaar bereikt.
(Publicatie als PDF)
(Universe is Not Expanding After All, Controversial Study Suggests)
(International Journal of Modern Physics D)

Kans is 99,996% dat donkere energie bestaat – 13 september 2012

Een internationaal team van astronomen beweert dat donkere energie bestaat. Uit hun onderzoek blijkt dat de kans 99,996% is dat donkere energie voorkomt in het heelal.

Donkere energie gespot – 24 november 2010

Tweelingsterrenstelsels lijken in het verre heelal dichter bij elkaar te staan dan in onze omgeving. Waarschijnlijk vervormt donkere energie de ruimte.